AFP or licensors

Makaken baas in Thaise stad Lopburi: "Wij leven in een kooi, zij leven buiten"

Groepen apen vechten op straat, no-gozones waar mensen niet meer komen en inwoners die netten over terrassen spannen. In de Thaise stad Lopburi zijn ze apen gewoon, maar de laatste jaren is de populatie enorm toegenomen en de dieren worden steeds agressiever. De Thaise overheid is daarom met een sterilisatiecampagne begonnen.

De Thaise stad Loburi, zo'n 155 kilometer ten noorden van Bangkok, is een toeristische trekpleister. Vanwege de Khmer-tempels en -heiligdommen, maar tegenwoordig vooral vanwege de grote apenpopulatie midden in de stad, met name de krabbenetende makaken.

Toeristen komen naar de stad om de apen te voederen en selfies te nemen. De bevolking kan zich amper nog voorstellen hoe het leven zonder de apen was. Maar nu de toeristen wegblijven vanwege het coronavirus, zijn de apen meer een plaag dan een bezienswaardigheid. In maart doken al beelden op van voor voedsel vechtende groepen apen op straat. Minder toeristen, betekent minder eten en dus wordt er geknokt voor elke hap.

AFP or licensors

De apen lijken de stad overgenomen te hebben, zo lijkt het wel. Inwoners barricaderen hun huizen om te voorkomen dat de dieren voedsel komen pikken, sommige delen van de stad zouden al echte no-gozones zijn geworden.

Videospeler inladen...

Sommigen hebben netten over hun terras gespannen. "Wij leven nu in een kooi, maar de apen leven op straat", vertelt Kuljira Taechawattanawanna aan een reporter van het Franse persagentschap AFP. "Hun uitwerpselen zitten overal, de stank is ondraaglijk, zeker als het regent."

Om ze toch maar enigszins tevreden te houden, geven de inwoners de apen snacks te eten. Maar de suikerrijke snacks en drankjes maken de dieren naar verluidt extra energiek. "Hoe meer ze eten, hoe meer energie ze hebben en... hoe meer ze zich voortplanten", zegt Pramot Ketampai, die de heiligdommen rond de Prang Sam Yod tempel beheert.

AFP or licensors

En dat terwijl de populatie in de stad de voorbije jaren al enorm is toegenomen. In drie jaar tijd verdubbelde het aantal makaken er tot 6.000. Samenleven lijkt er amper nog mogelijk, voor mens en aap. De Thaise overheid is dan ook opnieuw met een sterilisatiecampagne begonnen, in de hoop de populatie in te dammen, na een pauze van drie jaar.

De apen worden met fruit in kooien gelokt en naar een kliniek gebracht waar ze verdoofd en gesteriliseerd worden. Tegen het einde van deze week wil de overheid 500 apen gesteriliseerd hebben, maar mogelijk volstaat de campagne niet om het aantal apen te verminderen.

AFP or licensors

Daarom denkt de overheid er ook aan om een soort apenheiligdom te bouwen in een bepaald deel van de stad. De vraag is of de plaatselijke bevolking daar opgezet mee zal zijn. "We zullen de bevolking in dat gebied eerst moeten bevragen", zegt Narongporn Daudduem van het department wilde dieren. "Het is alsof je vuilnis voor hun huis dumpt en hen vraagt of ze gelukkig zijn of niet."

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen