Videospeler inladen...

Matthias Schoenaerts en twee gedetineerden maken kunstwerk in gevangenis 

Een barst die hij zag in een weg in Rome, biddende handen en een gedicht van zijn vader. Dat is wat acteur Matthias Schoenaerts deze week, samen met twee gedetineerden, op de binnenmuur van de gevangenis van Oudenaarde heeft gezet.  "Ik help graag mensen die in de hoek staan en klappen krijgen".

"Ironie: een gevangenis met een ladder", grapt Brian, een gedetineerde van de gevangenis van Oudenaarde terwijl hij naar boven klautert met een spuitbus in de hand. Het is inderaad een ongezien tafereel: een wereldster die samen met twee gedetineerden een kunstwerk komt maken op het binnenplein van een gevangenis.

Schoenaerts, die vorig jaar nog schitterde als gevangene in "The Mustang", leerde het gevangeniswezen de voorbije jaren beter kennen."Er komen langs alle kanten signalen dat er dringend zaken moeten veranderen. De levensomstandigheden van de gedetineerden, de infrastructuur, de visie op detentie,..." Schoenaerts twijfelde dan ook ook geen seconde om het werk te maken. "Ik help graag mensen die in de hoek staan, die klappen krijgen en waar meestal niet naar omgekeken wordt."

Leven in de brouwerij

"We moeten gevangenen niet straffen met de dood. De doodstraf is al lang afgeschaft, maar levend dood zijn is nog veel erger. Laten we hier leven in de brouwerij brengen", aldus Schoenaerts. En dat leven, dat was er deze week zeker. Het resultaat: deze muur.

De doodstraf is al lang afgestraft, maar levend dood zijn is nog veel erger.
Matthias Schoenaerts, acteur

(lees verder onder de foto)

Filip Van Roe

Barst in de bakermat van onze beschaving

Biddende handen, een barst en een gedicht van zijn vader, acteur Julien Schoenaerts staan centraal. "Mensen bidden vaak voor iets buiten jezelf. Ik hoop dat deze muur inspireert om de kracht te zoeken binnen jezelf."

En de barst? "Toen ik voor opnames in Italië was, zag ik deze barst, dicht bij de Via Appia in Rome, de bakermat van onze beschaving. Ik vond het heel symbolisch om die hier, op een gevangenismuur te plaatsen."

Ook één van de gedetineerden die meewerkten aan het project vond het symbolisch: "een gebarsten leven waar je twee kanten mee uitkan: laat je het verder barsten of probeer je om de barsten aan elkaar te lijmen?".

Wat ik er in zie? Een gebarsten leven waar je twee kanten mee uitkan: laat je het verder barsten of probeer je om de barsten aan elkaar te lijmen?

Een gedetineerde die meewerkte aan het project

(lees verder onder de foto)

Filip Van Roe

Kleinere detentiehuizen

Schoenaerts kwam naar Oudenaarde op vraag van gevangenisdirecteur Hans Claus. "Hij probeert er met het internationale project "Rescaled" een andere detentievorm door te krijgen: kleinere detentiehuizen waar een beperkte groep gedetineerden samenwonen", aldus de acteur, die ambassadeur is van het project. "In Zweden en Noorwegen bestaat het al en daar blijkt het een heel efficiënte detentievorm te zijn dat de recidivecijfers naar beneden haalt."

De gevangenisdirecteur is dan ook heel blij met de komst van Schoenaerts en het kunstwerk. "Het is een boodschap naar alle gedetineerden, maar ook naar iedereen die bezig is met justitie: er zitten veel zaken vast en het barst soms, maar achter elke barst zit veel energie, anders zou er niets barsten. Dit is een teken van zorg en aandacht. Laat ons dat doortrekken naar de dagelijkse praktijk. Het ligt maatschappelijk soms moeilijk, maar we moeten echt nog meer zorg dragen voor gedetineerden. Straffen op een onzorgvuldige manier is schadelijk voor heel de samenleving." 

Het ligt maatschappelijk soms moeilijk, maar we moeten echt nog meer zorg dragen voor gedetineerden.

Hans Claus, gevangenisdirecteur Oudenaarde

Ook het Gevangeniswezen is blij met het positieve signaal van Schoenaerts. "De voorbije pandemie heeft aangetoond dat gedetineerden tot positieve dingen in staat zijn, dat ze, ook al zijn ze afgescheiden van de samenleving, betrokken en geëngageerde burgers van die samenleving willen blijven", aldus directeur-generaal Rudy Van De Voorde. "Deze positieve intenties verdienen al onze aandacht en ondersteuning en zijn fundamenteel in het belang, niet enkel van hun reclassering maar ook van slachtoffers en samenleving."

Deze positieve intenties zijn niet alleen in het belang van hun reclassering, maar ook van slachtoffers en samenleving.

Rudy Van De Voorde, directeur-generaal Gevangeniswezen
Filip Van Roe

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen