Grotere evenementen en sportwedstrijden beperkt weer mogelijk vanaf 1 juli in Nederland

Grote evenementen kunnen in principe weer vanaf 1 juli in Nederland. Zelfs voor een onbeperkt aantal toeschouwers. Maar dan moeten er voldoende zitplaatsen zijn op anderhalve meter van elkaar, en er moet vooraf gereserveerd worden. Toch kan het festivalseizoen nog niet meteen weer van start gaan.

"De cijfers zijn goed, omdat we ons allemaal samen goed aan de regels hebben gehouden", zei de Nederlandse premier Rutte op zijn voorlopig laatste persconferentie over de versoepeling van de maatregelen.  "Door afstand te houden geven we weer ruimte aan elkaar", zei Rutte. "Want dat blijft de basis van alles: die anderhalve meter."

Het blijft dus vooral belangrijk om de basisprincipes niet uit het oog te verliezen: anderhalve meter afstand houden, hygiënische maatregelen nemen zoals handen wassen of oppervlakten ontsmetten, grote groepen mensen vermijden, een mondkapje dragen als je onvoeldoende afstand kan houden, en thuisblijven als je symptomen hebt. Maar er kan weer veel, zei Rutte, meer dan verwacht. Al is corona niet weg.

Twee categorieën: binnen en buiten

Voortaan zijn er in Nederland nog twee categorieën: wat mag er binnen, en wat buiten? Die anderhalve meter blijft de regel voor allebei. Maar buiten mogen evenementen voortaan met een onbeperkt aantal deelnemers. Als er tenminste voldoende zitplaatsen zijn, er gereserveerd kan worden, en er vooraf een zogenaamd "checkgesprek" is, waarin nagegaan wordt of iemand mogelijk besmet is.

"De Kuip, de Arena, het kan weer", zei Rutte. Ook voetbalwedstrijden, grotere concerten, en festivals zijn weer denkbaar. Toch betekent dat niet dat het festivalseizoen nu zomaar van start kan gaan. De lokale overheid zal telkens moeten nagaan of een evenement kan voldoen aan alle voorwaarden. Een vergunning aanvragen zal toch een week of zes duren, zei Rutte, voor half augustus zullen evenementen in de praktijk dus niet kunnen.

Binnen geldt wel nog een maximum aantal toeschouwers van 100 mensen, en er moet vooraf gereserveerd worden. Ook buiten kunnen evenementen met - ook staand - tot 250 mensen, zonder reservering. Op de terrassen van de horeca blijven zitplaatsen wel verplicht.

Openbaar vervoer, jongeren en sekswerkers

Rutte kondigde ook nog een paar andere versoepelingen aan. Zo mag iedereen het openbaar vervoer ook weer voor niet-essentiële verplaatsingen nemen, met mondkapje. Meer mensen mogen ook weer samen in de auto, liefst met mondmasker als het mensen zijn die niet onder hetzelfde dak wonen. 

Alle sporten zijn ook weer toegestaan, ook contactsporten. En als dat kan, mogen ook de sekswerkers weer aan het werk, vindt Nederland. Voor jongeren tot 18 jaar geldt de anderhalve meter afstand dan weer niet langer op school of voor activiteiten in groepsverband. Maar alleen onderling, tegenover docenten en trainers of lesgevers blijft de basisregel anderhalve meter.

Discotheken en nachtclubs ten slotte, kunnen niet voor september weer open. En voor de grotere evenementen, zoals sportwedstrijden of manifestaties, blijven spreekkoren, hard meezingen of roepen uit den boze, want uit onderzoek blijkt dat het risico op besmetting dan te groot is. Opvallend is dat zangkoren wél weer mogen repeteren en optreden.

Meest gelezen