Tremelo rolt warmteplan uit: "80-plussers worden opgebeld en scheurkalender om te drinken"

De gemeente Tremelo gaat de komende dagen alle 80-plussers in de gemeente proberen op te bellen om te polsen of ze zich voldoende kunnen beschermen tegen de warmte. Het is een van de maatregelen die het gemeentebestuur heeft opgenomen in zijn warmteactieplan. 

De komende dagen krijgen we temperaturen rond de 30 graden. Heel wat steden en gemeenten zijn dan ook extra waakzaam, vooral voor ouderen en zieken. Daarom rolt Tremelo nu alvast zijn warmteactieplan uit om zijn inwoners te beschermen. Zo zal de babbellijn 80+ nu opnieuw ingezet worden. "Tijdens de coronacrisis hebben we al onze 80-plussers opgebeld om te vragen of alles goed ging en of ze hulp nodig hadden", vertelt schepen Diane Willems. "Nu gaan we hen tijdens deze warme dagen opnieuw opbellen met hetzelfde doel."

Vrijwilligers gezocht

Al zoekt de gemeente nu wel nog vrijwilligers om de babbellijn te bemannen. "Tijdens de coronacrisis werd de babbellijn bemand door onder andere begeleidsters van de buitenschoolse kinderopvang en redders. Maar nu zij opnieuw hun gewone job uitoefenen zijn we op zoek naar andere vrijwilligers om de 80-plussers op te bellen. De vrijwilligers kunnen dan polsen of het goed gaat, of er iemand naar de winkel kan gaan en of ze genoeg drinken tijdens deze warme dagen."

Scheurkalender moet mensen aanzetten om voldoende te drinken tijdens deze warme dagen

Diane Willems, schepen Tremelo

Naast de babbellijn 80+ zal Tremelo ook een scheurkalender uitdelen aan de inwoners. "De scheurkalender moet ervoor zorgen dat de mensen voldoende drinken", verduidelijkt Willems. "Want veel mensen vergeten te drinken of drinken niet voldoende. Op de scheurkalender staan zes glazen en telkens ze een glas gedronken hebben, moeten ze een glas afscheuren. Zo zien ze dat ze op het einde van de dag al dan niet genoeg gedronken hebben." De scheurkalender kan opgehaald worden in het OCMW of gemeentehuis.

Meest gelezen