Foto archief
Nicolas Maeterlinck

Vandalen richten voor honderdduizenden euro's schade aan in gebouwen UGent

In twee gebouwen van de faculteit Wetenschappen van de UGent hebben vandalen in de nacht van dinsdag op woensdag schade toegebracht die oploopt tot honderdduizenden euro's. 

Het gaat onder meer om vernielingen van kostbare apparatuur en van airco's, waardoor wetenschappelijke onderzoeken gehypothekeerd zijn. "We veroordelen dit incident sterk en ik hoop dat de daders worden gevonden en op gepaste wijze gestraft worden", zegt de rector van UGent Rik Van de Walle.

De feiten gebeurden in de gebouwen van de vakgroepen Chemie en Fysica op de campus De Sterre aan de Krijgslaan in Gent.

In het gebouw S4 werden metalen vuilnisbakken door ramen gegooid en werden aircotoestellen van de muren getrokken. De vandalen raakten daar niet binnen, maar omdat de airco's gebruikt worden om lokalen met belangrijke onderzoeken te koelen, kunnen die onderzoeken niet verder gaan of moeten ze opnieuw gebeuren.

De daders raakten wel binnen in het gebouw S1, waar ze dure toestellen vernietigden en computers op de grond wierpen. De schade in dat gebouw alleen al aan wetenschappelijke toestellen zoals ellipsometers, loopt volgens de universiteit in de honderdduizenden euro's.

Meest gelezen