Honderden dode vissen in Brugse ringvaart door vervuild water

De Vlaamse Waterweg pompt al enkele dagen zuurstof in het zwaar vervuilde water van het kanaal Gent-Oostende. "Er zijn al heel wat dode vissen gesignaleerd in de Brugse Ringvaart", zegt de Brugse schepen van leefmilieu Franky Demon (CD&V). "De oorzaak van de vervuiling is nog niet bekend, maar afgelopen weekend was er wel een incident bij een bedrijf tussen Aalter en Beernem."

De vervuiling bereikte ondertussen de Brugse ringvaart, wat te merken is aan de dode vissen die er drijven. Momenteel wordt er zuurstof gepompt in het water aan de Dampoort, de Katelijnebrug, de Coupure en de Reien. Zo wordt de vervuiling afgebroken en kan het waterleven eventueel beschermd worden.

Ook de toevoer van kanaalwater naar de Reien is preventief afgesloten. “Zo wordt de waterkwaliteit in de binnenstad beschermd”, zegt Demon. De vervuilingspluim beweegt zich nu verder richting de handelskom en zal zo verder richting Oostende gaan. “We hopen de vervuiling ook daar zo snel mogelijk af te breken met de extra beluchters”, besluit Demon.

Meest gelezen