Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Staten krijgen coronacrisis niet onder controle: "Tweede golf? We zitten nog volop in de eerste golf"

In de Verenigde Staten is de corona-epidemie allerminst voorbij. De verspreiding van het virus lijkt zich te verplaatsen van het oosten van het land naar het zuiden en het westen, met weer 30.000 besmettingen per dag. En de Amerikanen krijgen een tegenstrijdige boodschap te horen: een optimistische president versus een erg ongeruste viroloog.

De cijfers zijn hard. En duidelijk. Het coronavirus heeft de Verenigde Staten nog altijd stevig in zijn greep. Dagelijks komen er over het hele land (meer dan) 30.000 besmettingen bij. Evenveel als op het hoogtepunt van de epidemie in april. "We zijn van 30.000 naar 25.000 en 20.000 gegaan en toen bleef het even stabiel. En nu gaan we weer naar boven", zei Anthony Fauci, de Amerikaanse viroloog die aan het hoofd staat van het team dat president Trump adviseert in de strijd tegen het virus.

Ook het aantal dagelijkse doden - voor het eerst in meer dan 2 weken weer meer dan 800 - doet de wenkbrauwen fronsen. Het stijgende aantal besmettingen belooft bovendien weinig goeds. "Nu zie je vooral een stijging van het aantal besmettingen, maar binnen een week of twee, drie zul je wellicht ook een grote stijging zien in het aantal doden", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens. In totaal zijn in de VS al meer dan 2,3 miljoen mensen besmet geraakt. Meer dan 120.000 mensen overleefden het virus niet.

Van oost naar west

De epidemie lijkt zich nu te verplaatsen van het oosten van het land naar het westen en het zuiden. De staat New York, lange tijd het centrum van de epidemie in de VS, doet het al bij al vrij goed op dit moment, maar in meer westelijke en zuidelijke staten loopt het aantal besmettingen sterk op. In zeker 10 staten nam het aantal besmettingen de voorbije week met meer dan 50 procent toe, vergeleken met de week ervoor, waaronder Florida, Texas en Arizona. In verschillende andere staten, waaronder Californië, Nevada, Utah en Colorado, steeg het aantal besmettingen met 10 tot 50 procent.

Daar zijn staten bij die de voorbije weken de maatregelen tegen de verspreiding van het virus hebben teruggeschroefd, zoals Texas bijvoorbeeld. Met 5.000 nieuwe besmettingen gisteren, noteerde de zuidelijke staat een record. Het aantal ziekenhuisopnames is er de voorbije maand ook verdubbeld. De ziekenhuizen vrezen overspoeld te raken. De Republikeinse gouverneur Greg Abbott riep de bevolking daarom op om opnieuw thuis te blijven. (De tekst gaat voort onder de foto.)

De Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci.
UPI

De optimistische president en de ongeruste viroloog

De verdere verspreiding van het virus baart de Amerikaanse topviroloog Fauci grote zorgen. Zijn uiteenzetting gisteren in het Amerikaanse Congres stak schril af tegen de optimische toon van de Amerikaanse president Donald Trump, die meent dat het virus wel zal "overwaaien".

De Verenigde Staten hebben het coronavirus nog steeds niet onder controle, was Fauci's nuchtere, maar harde boodschap. Praten over een tweede golf in de VS is niet aan de orde, we zitten nog volop in de eerste golf, lieten hij en zijn collega-dokters de Congresleden verstaan. "De coronacrisis heeft ons land op zijn knieën gebracht."

Bekijk de  uiteenzetting in "Het Journaal" van de Amerikaanse viroloog Anthony Fauci in de Amerikaanse coronacommissie (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Minder testen? We willen net meer testen en met een hogere kwaliteit

Brett Giroir, kinderarts en viersterrenadmiraal

"De komende weken zullen van cruciaal belang zijn in ons vermogen om die golven in Florida, Texas, Arizona en andere staten aan te pakken", zei Fauci nog. Hij waarschuwde ook voor de komende winter, als ook de gewone griep er nog bovenop komt.

Fauci en zijn collega's wezen tijdens de hoorzitting in het Congres ook nog eens op het belang van testen. Opnieuw zeer in contrast met de boodschap die Trump verkondigt. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst vorige week in Tulsa (in de staat Oklahoma), beweerde de president dat hij de opdracht had gegeven om minder mensen te testen. Dan zullen er ook minder besmettingen vastgesteld worden, is Trumps argumentatie, en die zetten het land in een slecht daglicht.

Fauci en zijn collega's ontkenden van die vraag op de hoogte te zijn. "Wij gaan net het tegenovergestelde doen, we willen meer testen en met een hogere kwaliteit", zei Brett Giroir, kinderarts en viersterrenadmiraal die door Trump aangeduid werd om het testen in de VS te superviseren. "De enige manier om te weten wie de ziekte heeft, wie besmet is en het virus kan doorgeven en op de juiste manier aan contactopsporing te doen, is door juist en slim te testen en dat bij zoveel mogelijk mensen."

Fauci en zijn collega's gisteren in het Amerikaanse Congres.
UPI

Meest gelezen