Eén van de twee Tesla-wagens die de politie een paar jaar geleden kocht.
Belga

Zaventem trekt 130.000 euro uit voor derde elektrische politiewagen in twee jaar tijd 

De gemeente Zaventem maakt 130.000 euro vrij voor de aankoop van een elektrische politiewagen. Twee jaar geleden was Zaventem de eerste politiezone van het land die Tesla's kocht om te gebruiken als interventievoertuig. Nu zou er een derde wagen worden toegevoegd aan het wagenpark.

Volgens schepen van Financiën Bart Dewandeleer (CD&V) is het belangrijk dat de nieuwe auto aan een aantal strikte vereisten voldoet. "Onze gemeente investeert alleen nog in 100% elektrische wagens. Dat geldt dus ook voor de politie, maar daardoor kosten wagens wel wat meer. De commissaris heeft zelf een aantal criteria opgesteld waaraan het voertuig moet voldoen." Zo moet de wagen onder andere snel genoeg kunnen optrekken en ver genoeg kunnen rijden zonder hem opnieuw te moeten opladen. "Op basis van al die criteria kunnen automerken nu een voorstel doen. Daarna bekijken we welke wagens in aanmerking komen en welke we kiezen."

Zuiniger met belastinggeld

Intussen is de oppositie niet te spreken over het budget dat wordt uitgetrokken voor de nieuwe politiewagen. Voormalig schepen Erik Rennen (N-VA) die een paar jaar geleden de aankoop van de eerste twee Tesla-wagens mee goedkeurde, vindt vooral de timing ongelukkig. "In deze coronatijden waarin alles financieel moeilijker gaat, kan je dit niet maken. De gemeente moet echt zuiniger omspringen met belastinggeld", vindt Rennen. Twee jaar geleden kocht Zaventem twee tweedehands Tesla-sportwagens voor de politie voor een totaalbedrag van 180.000 euro. "Nu zou één wagen 130.000 euro kosten. Dat is veel geld voor een auto. Ik ben zeker voorstander van een groen wagenpark. Maar andere politiezones kopen dan bijvoorbeeld een Nissan Leaf. Die is ook elektrisch en sportief, maar kost de helft minder."

Opnieuw een Tesla?

Volgens Rennen is het lastenboek waarmee de gemeente op zoek gaat naar een geschikte wagen op het lijf geschreven van hetzelfde Tesla-model als destijds. "De gegevens die daarin staan, lijken op maat voor een Tesla Model S geschreven. Bovendien heeft de gemeente tot nu toe vier garages aangeschreven voor een offerte, waarvan twee Tesla-garages. In de praktijk zullen andere merken niet aan al die vragen kunnen voldoen en zullen alleen die twee garages een offerte kunnen maken. En dan wint de goedkoopste, zo simpel is het."

Schepen Dewandelaar ontkent dat nu al vast ligt dat de derde elektrische politiewagen opnieuw een Tesla zal zijn. "Wij kiezen zeker niet automatisch voor een bepaald merk. Dat mag trouwens ook niet."

Meest gelezen