Dougal Waters Photography Ltd

Minister De Block schept duidelijkheid voor redders: ze mogen beademen met speciaal "ballonmasker" 

Kustredders zullen mensen in nood mogen beademen met een speciaal "ballonmasker" als ze uit het water worden gehaald. Daarover was onduidelijkheid, net nu het seizoen voor de redders start. Door het coronavirus is mond-op-mondbeademing uitgesloten, maar de speciale toestellen van de West-Vlaamse Kustreddingsdienst zullen dus wel gebruikt kunnen worden, verduidelijkte minister Maggie De Block (Open VLD). 

Naar de zee gaan en een strandwandeling maken, dat kon al. Zelfs de terrasjes op de dijk zijn al weer open. Maar zwemmen in de zee kan pas vanaf zaterdag (27 juni), omdat dan de redders terug aan de slag gaan. 

Maar in coronatijden komen zij voor extra uitdagingen te staan. Wat als er iemand in nood is die beademing nodig heeft? Een mond-op-mondbeademing zou te risicovol zijn, omdat je een besmetting kan overdragen.

Ballonmasker

Daarom kocht de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen speciale "ballonmaksers": een zuurstofmasker met een ballon waar je in kan knijpen om zuurstof toe te dienen. Je hoeft dan niet meer dicht bij de mond van de persoon in nood te komen. Probleem opgelost, zou je denken? Niet dus. 

"In principe is het gebruik van zo'n ballonmasker een medische behandeling", legde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uit in het federaal parlement. "Die is voorbehouden voor zorgverleners die daarvoor gekwalificeerd zijn. En dat is niet voor al die redders het geval." Dat was ook wat de redders te horen kregen toen ze contact opnamen met de overheidsdiensten.

Nood breekt wet

Maar in het Strafwetboek staat ook een verplichting om mensen in nood te helpen. De minister legde dus uit dat redders toch met het ballonmasker zullen mogen werken tijdens de coronacrisis, om aan die verplichting te voldoen.

Minister De Block waarschuwde wel dat het "ballonmasker" niet in alle gevallen een goed idee is. Bij een hartstilstand, bijvoorbeeld, wordt het beter niet gebruikt , "want er ontstaan aerosols (verstuivende druppeltjes, red.) en er is dus een hoger risico op besmetting", zegt de minister. "Enkel in specifieke gevallen, zoals bij verdrinking, zullen die ballonmaskers kunnen worden gebruikt", klinkt het. 

Bekijk hier de uitleg van de minister in het federaal parlement: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen