Brandweer waarschuwt: 1 op de 5 branden ontstaat door onkruidbranders

De Oost-Vlaamse Brandweerzone Centrum waarschuwt voor het wegbranden van onkruid. Sinds de chemische onkruidverdelgers verboden zijn, grijpen veel mensen naar een onkruidbrander, maar dat loopt soms fout. Bij 1 op de 5 branden die de brandweer binnenkreeg in mei was zo'n onkruidbrander de oorzaak.

Veel mensen gebruiken onkruidbranders om snel en efficiënt onkruid weg te branden. Maar die branders zijn niet zo onschuldig, er is een groot risico op brand. Dat komt omdat onkruid wordt verbrand met een directe vlam. Zeker in periodes van droogte en in de buurt van houten structuren is dat gevaarlijk. Bomen, struiken, bermen of tuinhuizen kunnen er vuur door vatten. 

Brandweerzone Centrum geeft een aantal tips om veilig om te gaan met de onkruidbrander:

  • Kies voor een elektrische onkruidbrander in plaats van eentje op gas (of aangesloten aan een gasfles).
  • Zorg altijd voor blusmiddelen, zoals enkele emmers water, een aangesloten tuinslang …
  • Hou voldoende afstand van struiken, gras, bladeren, hagen, tuinhuis, carport, garagebox en ventilatieopeningen. Het vuur kan immers het isolatiemateriaal tussen de muren in brand steken. Vuur kan zich trouwens ook onder de grond verspreiden, wees dus alert.
  • Hou rekening met de wind, want die kan een gevaarlijk effect hebben.
  • Het is voldoende om onkruid enkele seconden te verhitten. Brand de plantjes niet tot de grond toe weg. Al na enkele seconden barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.
  • Laat het verbrande onkruid steeds goed afkoelen alvorens het op te bergen.
kasto80

Meest gelezen