Mette Frederiksen en Charles Michel (archieffoto).
AFP or licensors

Europees president Charles Michel dwarsboomt huwelijksplannen van premier Mette Frederiksen van Denemarken

Tal van koppels hebben als gevolg van de coronapandemie hun huwelijk moeten uitstellen. De Deense premier Mette Frederiksen dacht in juli eindelijk een geschikte datum te hebben gevonden, maar ze moet nu haar trouwerij voor de derde keer verplaatsen. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel heeft uitgerekend op die dag een bijzondere Europese top in Brussel belegd.

Frederiksen doet het relaas over haar huwelijksplannen met haar toekomstige echtgenoot Bo op Facebook. "Ik kijk er echt naar uit om te trouwen met deze geweldige man, maar blijkbaar is het niet zo eenvoudig, want ik ben nu opgeroepen voor een Europese top in Brussel, uitgerekend op de zaterdag in juli dat we ons huwelijk hadden gepland. Snif", schrijft de 42-jarige Frederiksen.

"Maar ik moet mijn werk doen en de belangen van Denemarken verdedigen. We zullen dus onze plannen opnieuw moeten wijzigingen", beseft Frederiksen. De premier, moeder van twee kinderen uit een vorig huwelijk, prijst haar toekomstige echtgenoot alvast voor zijn begrip. Bo Tengberg is in Denemarken een bekende cameraman, die onder meer werkte aan de succesreeks "The killing".

Michel heeft de 27 staatshoofden en regeringsleiders op 17 en 18 juli naar Brussel uitgenodigd voor onderhandelingen over de nieuwe Europese meerjarenbegroting en over een relancefonds om de Europese economie erbovenop te helpen. Alles samen staat er meer dan 1.800 miljard euro op het spel.

In de onderhandelingen behoort Frederiksen met de Nederlandse premier Mark Rutte, de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz en de Zweedse premier Stefan Lofven tot de zogenaamde "zuinige vier" die de uitgaven willen intomen. Het valt voor Michel en co te hopen dat de annulering van het huwelijksfeest het humeur van de Deense niet bederft en een compromis niet in de weg staat.

Meest gelezen