AFP or licensors

Congo kondigt einde aan van op één na dodelijkste ebola-uitbraak ooit 

In Oost-Congo is er officieel een einde gekomen aan de op één na dodelijkste ebola-uitbraak in de geschiedenis van het land. Dat heeft een coördinator van het “ebola response team” gemeld. Er zijn 2.280 mensen gedood door de ziekte, die bijna twee jaar in de regio heeft gewoed. Maar het land staat nog voor andere enorme gezondheidsuitdagingen, waaronder een recente ebola-uitbraak in het noorden. 

De strijd tegen ebola in het oosten van het land werd bemoeilijkt door argwaan van de bevolking tegen de hulpverleners en het nieuwe vaccin. Zo werden er behandelcentra voor ebola aangevallen en platgebrand. Ook de onveiligheid van de regio liet de strijd tegen de ziekte moeizamer verlopen.  In Oost-Congo vallen rebellengroepen voortdurend dorpen aan, waar ze aan het moorden, plunderen en verkrachten slaan. 

Oorspronkelijk wou de Wereldgezondheidsorganisatie in april het Oost-Congo ebolavrij verklaren, maar toen werd er toch nog een besmet persoon ontdekt. De periode van 42 dagen, die nodig is vooraleer een gebied ebola-vrij kan worden verklaard, moest opnieuw ingaan. 

Nog andere enorme gezondheidsuitdagingen

Maar de overwinning op de ziekte in het oosten wordt overschaduwd door andere enorme gezondheidsuitdagingen waar het uitgestrekte land mee te maken krijgt. Zo wordt Congo geconfronteerd met ’s werelds grootste mazelenepidemie,  er is een toenemende dreiging van COVID-19 en je hebt ook nog een nieuwe ebola-uitbraak in het noordenwesten van het land. 

De epidemie in het oosten begon in augustus 2018.

Meest gelezen