Rabat
AFP or licensors

Coronamaatregelen in Marrakech versoepeld: "Om middernacht reed eerste wagen toeterend door de straten"

De stad Marrakech in Marokko heeft de lockdownmaatregelen versoepeld. Er gold een zeer strikte lockdown. "Je mocht niet buiten zonder een toelatingsdocument", vertelt Lotte Van Den Bogaert vanuit Marrakech in "De ochtend" op Radio 1. 

De lockdown in Marokko was zeer streng. "Zeker in de stad Marrakech, we zitten hier al honderd dagen in lockdown", vertelt Lotte Van Den Bogaert. "Dat wil zeggen dat ik enkel buiten mag met een speciaal toelatingsdocument. Je mag dat document gebruiken voor een bezoek aan de dokter, de apotheek of als je eten gaat kopen. Ook mensen die moeten werken, hebben zo'n document."

Maar om middernacht werden de maatregelen versoepeld. "Om middernacht kwam er iemand toeterend met de wagen door de straat", gaat Van Den Bogaert verder. "Nu, in de ochtend, is het nog erg rustig, maar verwacht wordt dat er veel meer volk zal buitenkomen. In een aantal andere steden waaronder Casablanca, waar er al een week geleden versoepelingen zijn ingevoerd, zien we ook dat er veel mensen op straat komen en dat de economie opnieuw opgang komt." 

Je mag buiten zonder zo'n toelatingsdocument. Ook na 20 uur mag je buiten, want de avondklok vervalt

Lotte Van Den Bogaert

De Marokkanen krijgen opnieuw wat meer vrijheid. "Een van de belangrijkste dingen die veranderen, is dat alle winkels opnieuw open mogen, parken mogen opnieuw open en je mag buiten zonder zo'n toelatingsdocument. Ook na 20 uur mag je buiten, want de avondklok vervalt", aldus Van Den Bogaert.

"De aanpak was voor iedereen tot 10 juni hetzelfde", duidt Van Den Bogaert. "De strikte maatregelen waren voor iedereen van toepassing, daarna is beslist om het land op te delen in zones."

Je hebt in het land een rode zone, waar er meer gevaar is, maar er zijn ook groene zones gecreëerd. "In de groene zones golden er al versoepelingen, dat zijn de meer afgelegen gebieden, waar de bevolkingsdichtheid minder is."

(Lees verder onder de foto)

Rabat
AFP or licensors

Er zijn nog geen cijfers bekend, maar er moet zeer veel meer armoede zijn dan drie maanden geleden

Lotte Van Den Bogaert

"Elke geregistreerde werknemer kon van de overheid 200 euro krijgen, de niet-geregistreerde die moesten een aanvraag doen om 100 euro per maand te krijgen voor hun gezin", legt Van Den Bogaert uit. "Maar er zijn toch wel wat problemen geregistreerd, dat het te traag kwam, … Dus het is in heel wat gezinnen niet toegekomen. Er zijn nog geen cijfers bekend, maar er moet zeer veel meer armoede zijn dan drie maanden geleden."

"Aantal doden erg laag in vergelijking met België"

De strenge lockdown lijkt te lonen. "Tot eergisteren lagen de cijfers van de bevestigde gevallen nog onder de 10.000, vandaag zijn er 216 overlijdens geteld en intussen zijn er 580.000 mensen negatief getest. Maar de laatste twee à drie dagen zien we de cijfers stijgen, sinds die versoepeling in steden zoals Casablanca. Dus het blijft afwachten wat die versoepeling gaat geven", besluit Van Den Bogaert. "In vergelijking met België ligt het aantal doden erg laag."

Rabat
AFP or licensors

Meest gelezen