Herinneringen aan de Olympische Spelen in Antwerpen 100 jaar geleden nu in een boek

Standaard Uitgeverij brengt vandaag een boek uit met verhalen over de VIIe Olympiade in Antwerpen in 1920, 100 jaar geleden dus. Auteur is Jasper Truyens, socioloog en doctor in de bewegingswetenschappen. Hij was te gast bij Radio 2 Antwerpen. Met dit boek wil hij de enige Belgische Olympiade de aandacht geven die ze verdient. 

Jasper Truyens begon met een groot engagement aan dit boek. Hij vindt dat de olymische verhalen van 100 jaar geleden in Antwerpen (en omstreken) niet verloren mogen gaan. Het zijn de enige Olymische Spelen die tot nu toe plaatsvonden in België, en Truyens gelooft niet dat er ooit een tweede keer komt. Hij besloot daarom om al zijn (vrije) tijd te nemen om het olympisch verhaal van Antwerpen te ontdekken.

Als we 't na een eeuw niet kunnen herbeleven, dan gaat het verloren in ons collectief geheugen

Antwerpen had zich voor de Eerste Wereldoorlog kandidaatgesteld voor de organisatie van de Spelen. "Het waren eigenlijk de mensen van Beerschot die het initiatief hadden genomen, en samen met de stad Antwerpen hadden ze een goed gedragen idee." Na de oorlog echter werd de situatie helemaal anders. Antwerpen en de rest van ons land lag in puin. "Toch heeft men dapper en ondernemend doorgezet en beslist om de Spelen alsnog te laten doorgaan. Er was dus amper een jaar de tijd om voor te bereiden. Veel improvisatie was het gevolg."

Huzarenstuk

Omdat Antwerpen door de naoorlogse omstandigheden eigenlijk niet in staat was om duizenden atleten en toeristen te ontvangen en de sportinfrastructuur er ook niet was, spreekt Truyens over een huzarenstuk als hij het over de organisatie van de Spelen heeft. "Voor de oorlog waren er bijvoorbeeld plannen om het Albertkanaal te graven zodat daar geroeid kon worden, maar dat lukte allemaal niet meer. Daardoor werd er uitgeweken naar Gent, Brussel, Oostende en andere plaatsen in Vlaanderen."

Schulden

"Omdat het organisatorisch heel moeilijk was om de Olympische Spelen in Antwerpen voor te bereiden, is er achteraf ook weinig van overgebleven", vertelt Truyens. "Er zijn heel weinig verslagen en archieven te vinden en we hadden ook heel veel schulden achteraf."

Op sportief vlak kunnen we als Belgen trots zijn op veel medailles, het grootste aantal dat we ooit behaalden. "We moeten wel de kanttekening maken dat er minder atleten waren dan gepland en er waren ook veel goeie atleten gesneuveld", voegt Truyens er nog aan toe. De VIIe Olympiade ging in ieder geval de geschiedenisboeken in dankzij de invoering van de olympische vlag, de eerste olympische eed en de overwinning van de Belgen in de voetbalfinale. 

De andere verhalen die tot op heden grotendeels verborgen bleven, lees je nu dus in het boek "Antwerpen 1920. Verhalen van de VIIe Olympiade", een uitgave van Standaard Uitgeverij.

Meest gelezen