Hitteplan Turnhout niet mogelijk door coronamaatregelen

Door de coronamaatregelen kan het hitteplan van de stad Turnhout niet zoals normaal doorgaan. Vorige jaren mochten alle senioren die nog thuis wonen, verkoeling zoeken in een woonzorgcentrum en in een aantal dienstencentra. Maar door het coronavirus mag de stad die mensen niet samenbrengen. "We gaan de senioren wel extra tips geven", vertelt schepen Luc Op de Beeck (CD&V).

Tijdens de voorgaande hitteperiodes konden de senioren van de stad Turnhout terecht in dienstencentra of in het woonzorgcentrum De Wending. "In De Wending hebben we normaal gezien een ruimte waar 250 mensen verkoeling kunnen zoeken", zegt schepen Luc Op de Beeck. "In de andere dienstcentra kunnen ook tussen 30 en 50 mensen binnen. Ze kregen daar ook water aangeboden. Door het coronavirus kan dit nu niet, omdat we de afstandsregels moeten respecteren."

Senioren hebben vaak minder behoefte om te drinken, terwijl dat net het belangrijkste is

schepen Luc Op de Beeck (CD&V)

Om de senioren toch te helpen, gaat de stad Turnhout hen extra tips geven. "We raden hen aan om het huis zo koel mogelijk te houden door 's ochtends en 's avonds te verluchten. Bij oudere mensen moeten we ook meer aandringen om genoeg water te drinken. Ze hebben vaak minder behoefte om te drinken, terwijl dat net het belangrijkste is. Ze zouden 2 liter water moeten drinken," zegt Op de Beeck. "Het gemakkelijkste is dat er bijvoorbeeld iemand twee liter water kan klaarzetten . Zo weten de senioren dat als ze die flessen leegdrinken, ze genoeg water hebben gehad."

De stad Turnhout zet ook vrijwilligers in om de senioren telefonisch te contacteren. Als er iemand niet opneemt, dan gaat er iemand langs. Zo bereikt de stad ongeveer 100 mensen. Tijdens de telefoontjes worden de tips voor de hitte ook nog eens meegegeven.

Meest gelezen