Agentschap Natuur en Bos

"Honden aan de leiband": Staf Coppens gezicht van nieuwe campagne

Het Agentschap Natuur en Bos start met een nieuwe campagne “Honden aan de leiband”, want loslopende honden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen in de verschillende natuurgebieden. Het gezicht van de nieuwe campagne is televisiemaker Staf Coppens.

Een reekalfje met gruwelijke bijtwonden, vogels die uit hun broedplaats verstoten worden en kinderen die zich achter de beschermende schouders van hun ouders moeten verstoppen. Elke hond die vrij rondloopt is een gevaar voor de natuur, andere bezoekers en ook voor zichzelf. Daarom is het belangrijk om je hond aan de leiband te houden. 

Ik hou van de natuur én van honden dus wil mee duidelijk maken hoe belangrijk een leiband is
Staf Coppens

Het Agentschap Natuur en Bos start met een sensibiliseringscampagne en heeft daarvoor televisiemaker Staf Coppens onder de arm genomen. Staf woont zelf in Tremelo in de buurt van veel natuur en bos en houdt zelf ook veel van honden. “Ik ben zot van honden en zot van dieren en de natuur in het algemeen”, zegt Staf. “Ik heb zelf drie honden en hou die aan de lijn. Zo simpel is dat. Ik wil dan ook mee helpen duidelijk maken hoe belangrijk dat is.”

Loslopende honden zijn niet alleen een gevaar voor andere dieren, de natuur of bezoekers, maar ze kunnen ook zélf in gevaar komen. Een hond kan aangevallen worden door een everzwijn, of geïnfecteerd worden met parasieten die in het struikgewas schuilen, zoals teken. Of de hond kan de straat op rennen. Daarom: “Honden aan de lijn, ’t zal wel zijn.” Wie zijn hond toch vrij wil laten rondlopen, kan altijd terecht in één van de talrijke hondenzones.

Extra controle

De volgende weken zullen de natuurinspecteurs en boswachters van Natuur en Bos nauwgezet toezien of baasjes hun honden aan de leiband houden. In heel Vlaanderen komen er extra controles en indien nodig wordt er geverbaliseerd. Een verwittigd man of vrouw is er twee waard.

Meest gelezen