Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"In de greep van het virus": bekijk hier 5 straffe fragmenten en de volledige documentaire over 6 maanden coronacrisis

Vanavond kon u op Eén kijken naar "In de greep van het virus", een documentaire waarin VRT NWS samen met 7 hoofdrolspelers terugblikt op 6 maanden coronacrisis. Hieronder kunt u 5 opvallende fragmenten herbekijken net als de integrale uitzending.

De lockdown: "We voelden dat er een tsunami op ons afkwam"

Op 11 maart sterft in ons land voor het eerst iemand aan het coronavirus. Iedereen voelt dat dringend drastische maatregelen moeten worden genomen: een lockdown. Eerst van de woonzorgcentra, dan van het hele land. "Het was zoals een hond die een storm kan voelen aankomen", vertelt viroloog Steven Van Gucht.

Ondertussen maken huiveringwekkende beelden uit de Italiaanse ziekenhuizen een diepe indruk:

Videospeler inladen...

Het land ligt stil: "Dat had ook een soort poëtische schoonheid"

Vanaf 18 maart valt het hele land stil. De straten zijn leeg, bijna iedereen moet thuis blijven. Wie wel nog op de baan moet, ziet een leeg land. Een onvergetelijke ervaring. Iets wat we wellicht niet gauw meer op deze schaal zullen meemaken. Ook de mensen die op dat moment het land leiden, artsen en politici, worden er stil van:

Videospeler inladen...

Het drama in de woonzorgcentra: “Ik was erg ongerust”

Het coronavirus heeft aan bijna 10.000 mensen in ons land het leven gekost. Vooral in de woonzorgcentra heeft het virus lelijk huisgehouden. Dat was geen toeval want de meeste van die woonzorgcentra waren slecht voorbereid. De ingewikkelde structuur van ons land maakte een oplossing niet makkelijker:

Videospeler inladen...

De scholen gaan weer open: "Joepie, heel tof"

Op 15 mei gingen de scholen weer open. Tenminste toch een beetje. De meeste ouders en kinderen slaakten een zucht van opluchting, maar de weken daarop zou het verwarring troef blijven. Hoeveel kinderen kunnen er nu eigenlijk veilig in één klas? 

Videospeler inladen...

De verwarrende bubbel van 4: "Ik denk dat ik het nu wel begrijp"

We hebben veel nieuwe woorden leren kennen in deze crisis: van contact tracing (contactopsporing) over social distancing (afstand houden) tot een bubbel van 4, 10 of 15. Vooral bij de lancering van de bubbel van 4 leidde dat tot een babylonische spraakverwarring:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige uitzending van "In de greep van het virus":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen