Jan Raes (broer van Frank Raes) wordt nu definitief algemeen directeur van Opera Ballet Vlaanderen

Jan Raes wordt door de raad van bestuur van Opera Ballet Vlaanderen unaniem voorgedragen als algemeen directeur. Afgelopen februari werd hij al aangesteld als algemeen directeur ad interim, maar krijgt nu een mandaat voor vijf jaar. Dat moet nog wel formeel goedgekeurd worden door de Vlaamse regering.

De kogel is door de kerk: Jan Raes, die al sinds februari ad interim aan het hoofd stond van Opera Ballet Vlaanderen, wordt nu definitief bevestigd in die functie.

Midden februari kwam Jan Raes – broer van sportjournalist Frank Raes - aan het hoofd van de grootste culturele instelling van Vlaanderen voor aanvankelijk een periode van acht maanden. Nu wordt hij voorgedragen als algemeen directeur vanaf 1 juli en dit voor een periode van vijf jaar.

“Jan Raes kwam bij ons een maand voor de Covid-19 crisis losbarstte,” zegt de voorzitter van de raad van bestuur André Gantman. “Hij heeft zich de afgelopen maanden getoond als de juiste figuur om ons door deze storm te loodsen waarvan het einde nog niet in zicht is. Het zou onverstandig zijn om nu van kapitein te veranderen. Samen met de raad van bestuur en de artistieke directie kijken we nu resoluut naar de toekomst waarin we dit huis en al zijn medewerkers weer kunnen laten schitteren.”

Lees voort onder de foto:

Jan Raes samen met Vlaams minister-president Jan Jambon in de Vlaamse Opera in Antwerpen.
Nicolas Maeterlinck

Jan baron Raes (60) stond eerder elf jaar aan de leiding van een van de meest prestigieuze cultuurhuizen van Europa: het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Hij begon zijn carrière als musicus, zijn instrument was de dwarsfluit.

Hij was ook docent en later artistiek directeur bij het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen. Daarnaast zetelde hij in de Raad van Bestuur van de Hogeschool Antwerpen. In 2000 werd hij crisismanager en vervolgens intendant van het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. 

Jan Raes volgt Bart Van der Roost op, die de functie van algemeen directeur twee jaar uitoefende. De artistieke directie blijft in handen van Jan Vandenhouwe (opera) en Sidi Larbi Cherkaoui (ballet).

Bekijk hieronder het gesprek uit de Zevende Dag van zondag 7 juni jl. met onder meer Jan Raes, over de moeilijke tijden voor koren en orkesten tijdens de coronacrisis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen