Artiesten staan half uur stil om moeilijkheden cultuursector aan te kaarten: "Wij worden in de steek gelaten"

Op het Operaplein in Antwerpen stonden zo’n 160 artiesten stil als een levend standbeeld. Op die manier vroegen ze aandacht voor hun moeilijke situatie tijdens de coronacrisis. Niet alleen hebben ze het financieel moeilijk, maar ze moeten ook langer wachten op de heropstart van de cultuursector. “We kunnen moeilijk overleven”, zegt actrice Lotte Heijtenis.

Een half uur lang stonden zo’n 160 kunstenaars en cultuurwerkers stil op het Operaplein in Antwerpen. Daarmee wilden ze aantonen dat de cultuursector nog altijd stil blijft staan, terwijl de hele samenleving weer op gang komt na de piek van de coronacrisis. 

Loonverlies

Vanaf 1 juli mogen er wel weer voorstellingen georganiseerd worden, met maximaal 200 toeschouwers. "Maar dat lukt niet van de ene dag op de andere", zegt actrice Lotte Heijtenis. “Alle artiesten kunnen niet tezamen van de ene dag op de andere beginnen te werken. Het werk wordt op voorhand gepland maar vaak niet op voorhand betaald”, legt Heijtenis uit. “Nu zitten de meeste artiesten al lang zonder loon, te lang om te kunnen overleven.”

Met de actie vraagt de cultuursector ook premies om hun loonverlies te compenseren, zoals bijvoorbeeld uitbaters van winkels en horecazaken hebben gekregen. 

Actie over heel België

Niet alleen in Antwerpen stond de cultuursector - letterlijk - even stil, maar ook in negen andere Belgische steden voerden artiesten en cultuurwerkers dezelfde actie. 

Meest gelezen