Valentin Bianchi / Hans Lucas

Liveblog - Kamercommissie keurt budget voor consumptiecheque van 300 euro voor zorgpersoneel goed

De Kamercommissie Financiën heeft een consumptiecheque van 300 euro voor het zorgpersoneel goedgekeurd. De Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor stijgende coronacijfers in Europa. De nieuwe coronagemiddelden in ons land liggen in lijn met die van de rest van de week. Lees hier de belangrijkste updates.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kamercommissie keurt budget voor consumptiecheque van 300 euro voor zorgpersoneel goed

In de Kamer heeft de commissie Financiën budget goedgekeurd zodat de federale zorginstellingen een premie van 300 euro kunnen uitbetalen aan hun personeel, in de vorm van een consumptiecheque. Dat bevestigt voorzitter Jan Bertels (SP.A) aan VRT NWS. De volledige Kamer buigt zich later vanavond nog over het voorstel, zegt hij.

Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om de federale zorginstellingen. "Maar we hopen dat dit ook zal geregeld worden door de deelstaten, bijvoorbeeld voor de woon- en zorgcentra, die onder hun bevoegdheid vallen", aldus Bertels.

Lees meer in dit artikel:

Net vandaag heeft ook Nederland geld uitgetrokken voor een eenmalige bonus voor het zorgpersoneel. Daar gaat het om een premie van 1.000 euro die het zorgpersoneel netto op de rekening krijgt.

Lees meer in dit artikel:

WHO: "Sinds vorige week weer meer besmettingen in Europa"

Sinds vorige week stijgt het aantal besmettingen in Europa weer, voor het eerst in maanden, en dat zorgt voor de nodige ongerustheid bij de Wereldgezondheidsorganisatie. "Ik heb dan ook wekenlang gewaarschuwd voor een heropflakkering als landen hun maatregelen zouden aanpassen", bekende directeur Hans Kluge tijdens een digitaal persmoment.

Het Europese aandeel in het totaalaantal besmettingen wereldwijd is gedaald in vergelijking met begin dit jaar, maar toch worden er dagelijks op het oude continent nog bijna 20.000 nieuwe gevallen en meer dan 700 overlijdens genoteerd. 

De stijging werd vastgesteld in dertig Europese landen. In elf landen is er bovendien sprake van een significante stijging in het reproductiegetal, tijdens de voorbije twee weken. "Als we dat niet onder controle krijgen, zal de Europese gezondheidszorg opnieuw zwaar belast worden", alarmeert Kluge. De Europese WHO-directeur erkent wel dat in Polen, Duitsland, Spanje en Israël snel is gereageerd op nieuwe uitbraken, die zich voordeden in scholen, mijnen en de voedingsindustrie.

"We onderzoeken waarom er net in de voedingsindustrie, en dan meer bepaald in vleeswarenbedrijven, meerdere uitbraken zijn geweest", vulde Catherine Smallwood, als arts verantwoordelijk voor spoedgevallen bij WHO Europa, aan. "In die zoektocht naar mogelijke oorzaken kijken we daarbij vooral naar social distancing die misschien moeilijk toepasbaar was of de koude temperaturen in die bedrijven. Voor besmettingen in voedingsproducten zien we geen groot risico."

Meer details in onderstaand artikel:

Britse badplaats Bournemouth in rep en roer door volkstoeloop

In de Britse badplaats Bournemouth in het zuiden van Engeland hebben duizenden mensen overlast veroorzaakt. Er was zoveel volk dat de plaatselijke autoriteiten spraken van een "major incident" of een grote ongeregeldheid. Niet alleen gaat de enorme mensenmassa in tegen de coronavoorschriften, maar het zorgde ook voor enorme verkeersproblemen, conflicten en achtergelaten vuilnis.

Videospeler inladen...
Je kan in een vliegtuig onmogelijk zeggen: op deze plek zijn de aerosolen verwijderd. Ze worden verdund, maar de concentratie wordt nooit nul
Professor Bert Blokken

Professor Blokken over besmettingsgevaar via aerosolen: "Ik zou niet vliegen"

Kan het coronavirus via de lucht verspreid worden, of niet? De wetenschap heeft daar nog geen eenduidig antwoord op. In "Terzake" pleitte professor bouwfysica Bert Blokken alleszins voor ventilatie. "In het verleden zijn aërosolen bij andere virussen ook belangrijk gebleken", vertelt hij.

Lees er meer over in dit artikel

Massabesmettingen door aerosolen? Bekijk de reportage uit "Terzake"

Videospeler inladen...

In Californië, Arizona, Texas en Florida schieten besmettingscijfers weer de hoogte in

In de VS is het coronavirus nog bijzonder actief. In New York en omstreken, waar het virus eerst voet aan de grond zette, lijkt het stilaan onder controle. Maar vooral in staten waar de gouverneurs al snel weer wilden overgaan tot business as usual, onder meer in California, Arizona, Texas en Florida, daar schieten de besmettingscijfers weer de hoogte in. "Terzake" brengt hierover vanavond deze reportage:

Videospeler inladen...

In bepaalde wijken van Lissabon geldt opnieuw "Blijf in uw kot"

In de Portugese hoofdstad Lissabon gaat de overheid in bepaalde buitenwijken opnieuw de regel invoeren dat inwoners thuis moeten blijven. Dat heeft de eerste minister van Portugal aangekondigd. De autoriteiten willen zo lokale uitbraken van het coronavirus het hoofd bieden. De inwoners van de betrokken wijken zullen hun huis enkel mogen verlaten om essentiële goederen te kopen en om naar het werk te gaan. Bijeenkomsten tussen mensen onderling worden ook opnieuw meer beperkt dan elders in het land.

Pro League gaat eerste coronatests vrijdag nog niet uitvoeren

De raad van bestuur van de Pro League buigt zich vrijdag over het finale protocol over hoe de competities in alle veiligheid hernomen kunnen worden. Daarin wordt onder meer de testprocedure opgenomen. De Pro League zou vrijdag ook de eerste wekelijkse coronatests uitvoeren, maar die startdatum is niet haalbaar.

Lees meer in dit artikel:

Tot acht procent van de Amerikanen besmet

Het nieuwe coronavirus heeft tussen 5 en 8 procent van de Amerikaanse bevolking besmet. Dit heeft directeur Robert Redfield van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC tegenover journalisten gezegd. Hij hamert erop dat de pandemie nog lang niet is bedwongen.

"Tussen 5, 6, 7 of acht procent van de Amerikanen heeft een infectie gehad, of ze het nu weten of niet", aldus Redfield. Dit komt overeen met meer dan 20 miljoen mensen, wat tien keer meer is dan het officiële aantal besmettingen.

De CDC-directeur baseerde zich op serologische tests op stalen die representatief zijn voor de bevolking. Die laten toe vast te stellen of het immuumsysteem van iemand voordien in contact is gekomen met het virus.

Meest gelezen