IMAPICTURES_IVO HENDRIKX

Loslopende honden bijten reekalfje dood voor ogen fotograaf: "Gehuil van beestje leek op geschreeuw van kind"

“Kill op Terrill”, een reeks foto’s van journalist-fotograaf Ivo Hendrikx, maakt furore op sociale media. De man kon gedetailleerd vastleggen hoe twee loslopende honden een reekalfje doodbeten op de terril van Winterslag. “Het gehuil van het beestje leek wel op het geschreeuw van een kind. Deze doodsstrijd zal me voor eeuwig achtervolgen”, getuigt hij bij Radio 2 Limburg. 

Als natuurfotograaf is Ivo Hendrikx niet aan zijn proefstuk toe. Naast lieflijke taferelen, legt hij ook vaak de grimmige kant van de natuur vast op beeld. “Dat hoort erbij”, vindt hij. “Als het jonge reetje was verslonden door pakweg een wolf, was dat het lot van de harde natuur. Maar over loslopende honden zijn de regels duidelijk: die horen niet thuis in een natuurgebied."

"Ik observeerde de reefamilie al een tijdje.  Vanochtend rond half negen kon ik vanuit een hut vaststellen hoe de moeder en haar twee jongen werden aangevallen door twee honden. Terwijl één van de twee jonge reetjes door de honden werd verslonden, kwam het baasje aangelopen. De man bleek echter geen controle te hebben over zijn huisdieren. Ik ben schreeuwend naar beneden gelopen, maar het was al te laat.”

foto: Ivo Hendrikx

Nadat de fotograaf de gebeurtenis uitgebreid had gefotografeerd sprak hij de eigenaar van de honden aan. “Maar de man vond het klaarblijkelijk normaal”, vervolgt Ivo. “Zijn huisdieren moesten vrij kunnen rondlopen in de natuur. Hij was vrij brutaal, maar heeft zijn honden na de gebeurtenis alsnog aangelijnd. Veel te laat natuurlijk. De volgende keer is het slachtoffer misschien een spelend kind."

Burgemeester Wim Dries (CD&V) laat weten het voorval te betreuren. "Dat zijn natuurlijk verschikkelijke beelden en we treden daar ook streng tegen op. Ondertussen heeft de politie een pv opgesteld voor de eigenaars met een inbreuk tegen het jachtdecreet en dat wordt overgemaakt aan het parket."

Meest gelezen