Mechelse politie controleert strenger op sluikstorten

In Mechelen houden ze gerichte controles om sluikstorten tegen te gaan. Dat is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Hotspots blijken onder meer kleding- en glascontainers en de jaagpaden. In enkele weken tijd werden al 16 sluikstorters betrapt.

Mechelen zet alles in het werk om de stad proper te houden en overtreders te betrappen. Daarom voert de politie extra controles uit, onder meer met een anonieme wagen. Op die manier werden in mei en juni al verschillende overtreders op heterdaad betrapt.

Mogelijk heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het aantal meldingen en vaststellingen van sluikstorten de voorbije weken opnieuw is toegenomen. "Er wordt nu bijvoorbeeld meer gefietst en gewandeld, onder meer langs de jaagpaden", zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). "Daardoor verblijven mensen gemakkelijker op het openbare domein, eten ze vaker iets op een bank onderweg en laten ze dan hun afval achter."

Mensen vinden het blijkbaar normaal om hun afval op straat achter te laten

Burgemeester Alexander Vandersmissen

De laatste maanden is er ook meer take-away. Ook dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn. "We merken dat mensen hun afhaalmaaltijd soms in hun wagen opeten en het dan blijkbaar ook normaal vinden om hun afval op straat achter te laten", gaat Vandersmissen verder. "Dat kan echt niet." 

Overtreders krijgen een GAS-boete die tot 350 euro kan oplopen. De stad roept inwoners ook op om sluikstort steeds te melden. Dat kan via de website van de stad of op 015/464.464. 

Meest gelezen