Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Bereid je deze zomer voor op opvallend veel wespen en muggen

Door de zachte winter en het warme weer nu, gaan er deze zomer veel meer insecten zijn, zoals wespen en muggen. "Veel volwassen insecten hebben de winter overleefd en door de regenbuien van vorige week hebben ze voldoende water om zich verder te ontwikkelen", aldus entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

"De omstandigheden voor insecten die ons kunnen lastigvallen, waren ontzettend gunstig", aldus Dekoninck. "Een zachte winter en de laatste weken heel veel regen en warme temperaturen, waardoor hun ontwikkeling zeer snel gaat."

Dekoninck verwacht een forse toename van wespen en steekmuggen. "De larven van steekmuggen die zich in het water ontwikkelen, kunnen in één week tijd evolueren van eitje tot volwassen mug. Die populaties kunnen zich dus zeer snel opbouwen. Het is een trend die we de laatste jaren steeds meer zien, want de omstandigheden voor de insecten worden steeds beter."

Het is een trend die we de laatste jaren steeds meer zien, want de omstandigheden voor de insecten worden steeds beter

Dekoninck benadrukt ook dat de insecten een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. "Het is dus niet per se slecht nieuws. En met kleine acties kan je ervoor zorgen dat je er zelf niet te veel last van hebt."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen