Mijnwerker uit Tanzania in een klap miljonair na vondst van zeldzame en kostbare edelstenen: "Groot feest"

Een mijnwerker uit Tanzania is in een klap miljonair geworden na de vondst van twee kostbare tanzaniet-edelstenen. Hij verkocht ze aan de Tanzaniaanse overheid, die hem een cheque van omgerekend zo'n 2,9 miljoen euro bezorgde. "Ik wil een groot feest geven en investeren in mijn gemeenschap", vertelt mijnwerker Saniniu Laizer.  

Mijnwerker Saniniu Laizer (52) uit het district Simanjiro, in de noordelijke regio Manyara, botste vorige week op een kostbaar iets: twee zeldzame tanzaniet-stenen, ongeveer ter grootte van een voorarm. De ene steen klokte af op een gewicht van 9,27 kilogram, de andere op 5,103 kilogram. Het zijn de grootste tanzaniet-stenen ooit gevonden, de grootste tot nu toe woog 3,3 kilogram.

Tanzaniet, een variant van het mineraal zoisiet, komt enkel voor in een klein gebied in het noorden van Tanzania en is ook naar het land genoemd. Het is een van de meest zeldzame en kostbare edelstenen ter wereld en wordt verwerkt in juwelen. Tanzaniet werd beroemd als favoriete sieraad van de Amerikaanse filmster Elizabeth Taylor. Zijn aantrekkingskracht ligt in zijn grote variëteit aan tinten, waaronder groen, rood, paars en blauw. Hoe fijner de kleur of helderheid, hoe hoger de prijs.

De Tanzaniaanse regering heeft de edelstenen overgekocht, en daarmee is Laizer in een klap miljonair geworden. Hij krijgt een bedrag van 7,74 miljard Tanzaniaanse shilling uitbetaald, omgerekend zo'n 2,9 miljoen euro. De cheque werd gisteren overhandigd tijdens een speciale ceremonie die ook rechtstreeks op televisie te zien was.

(tekst gaat voort onder de foto's)

President: "Bewijs dat Tanzania rijk is"

President John Magufuli belde rechtstreeks in om Laizer te feliciteren. "Dit is het succes van artisanale mijnwerkers, dit bewijst dat Tanzania rijk is", zei hij. Magufuli werd president sinds 2015 met de belofte dat hij 's lands belang in de mijnsector zou vrijwaren.

Drie jaar geleden liet hij een 24 kilometer lange muur bouwen rond het mijngebied Mererani in Manyara, de enige plek ter wereld waar tanzaniet gevonden wordt. Daarmee wil hij illegale ontginning, handel en smokkel tegengaan. In 2018 rapporteerde de regering een stijging van de inkomsten door mijnbouw.  

Vorig jaar kwamen er in het hele land centra waar artisanale mijnwerkers, zoals Laizer, hun edelstenen en goud kunnen verkopen aan de regering. Zij werken officieel niet voor grote mijnbouwbedrijven en ontginnen doorgaans met de hand.

(tekst gaat voort onder de foto)

Mijnbouw in Mererani in Tanzania (archieffoto)
Verwendung weltweit, usage worldwide

"Winkelcentrum en school bouwen"

Saniniu Laizer, getrouwd met 4 vrouwen en vader van meer dan 30 kinderen, wil een groot feest geven. En hij heeft ook plannen om te investeren in zijn woonplaats. "Ik wil hier een winkelcentrum en een school bouwen", zegt hij aan BBC. "Er zijn veel arme mensen die het zich niet kunnen veroorloven hun kinderen naar school te sturen. Ik heb zelf geen opleiding gehad, maar ik wil wel graag dat alles professioneel geregeld wordt. Dus ik zou graag hebben dat mijn kinderen de zaak professioneel leiden."

Hij zegt dat zijn plotse miljonairschap zijn levensstijl niet zal veranderen. Hij is van plan om voor zijn 2.000 koeien te blijven zorgen. En hij denkt ook niet dat hij extra veiligheidsmaatregelen zal moeten nemen. "Er is genoeg beveiliging hier. Er zal geen enkel probleem zijn, ik kan hier 's avonds zonder enig probleem rondwandelen."

Meest gelezen