Museum Kunst en Geschiedenis

Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel heropent na extra lange coronapauze

Op dinsdag 30 juni heropent het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark opnieuw de deuren voor het publiek, na een sluiting van meer dan drie maanden omwille van corona. Musea mogen al sinds 18 mei weer bezoekers ontvangen, maar een tijdelijke tentoonstelling raakte niet vroeger opgeruimd, ook al door het virus.

Heel wat musea ontvangen al meer dan een maand opnieuw bezoekers, maar het Museum Kunst & Geschiedenis gaat pas vanaf volgende week dinsdag weer open. Dat kon niet vroeger, zegt directeur Alexandra De Poorter. “We hebben heel wat werk gehad omdat we een tijdelijke tentoonstelling moesten afbreken. Daar waren heel wat buitenlandse stukken in bruikleen bij, ze moesten die dus vanuit het buitenland weer komen ophalen. Maar door de coronamaatregelen waren de grenzen gesloten en mochten wij die stukken ook niet zelf inpakken. Bovendien werd het restaurant aan de ingang ontmanteld en wij wilden die twee werven eerst afhandelen alvorens weer open te gaan.” 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Heel wat mensen weten niet eens dat wij bestaan. Er zijn geen twee, maar drie musea in het Jubelpark

Directeur Alexandra De Poorter

Het Museum van Kunst & Geschiedenis is niet zo bekend bij het grote publiek, nochtans heeft het museum heel uiteenlopende en rijke collecties, waarvan sommige wereldvermaard zijn. “Het personeel, de bewaking, iedereen kijkt er erg naar uit om de bezoekers opnieuw te ontvangen”, zegt directeur Alexandra De Poorter. “We hopen dat de Belgen, en de Brusselaars in het bijzonder, ons museum zullen ontdekken of herontdekken. Want we hebben toch vastgesteld dat heel wat mensen niet eens weten dat wij bestaan, dat er drie in plaats van twee musea zijn in het Jubelpark.”

Uitgestippeld parcours

Vanaf volgende week dinsdag ontvangt het Museum Kunst & Geschiedenis dus opnieuw bezoekers, maar wel mét de nodige veiligheidsmaatregelen. Zo werd een vast parcours doorheen het museum uitgestippeld. Via dit parcours kunnen bezoekers zowat het hele museum en de unieke collecties ontdekken. “Bezoekers kunnen elkaar ook niet kruisen. Het is echt een wandeling doorheen de tijd, een soort wereldreis want wij hebben collecties vanuit alle continenten”, zegt directeur Alexandra De Poorter. Het parcours neemt ongeveer twee uur in beslag. 

Nieuwigheden

Het museum heeft ook enkele nieuwigheden. Zo wandel je bijvoorbeeld door de Kapel van Nassau, één van de zalen gelegen naast de kloostertuin van het museum. De Kapel werd grondig gerestaureerd en is nu voor het eerst sinds enkele jaren opnieuw te zien. Ook in de zaal waar de collecties art nouveau en art deco getoond worden, kunnen bezoekers vanaf 30 juni een aantal nieuwe aanwinsten bewonderen.

Meest gelezen