Mary Jackson, rechts op de eerste rij, in een groepsfoto van de wiskundigen bij de Nasa, begin jaren 60.

NASA noemt hoofdzetel naar eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke ingenieur

De hoofdzetel van de NASA, het ruimtevaartagentschap van de VS, wordt genoemd naar Mary Jackson, de eerst Afro-Amerikanse vrouw die ingenieur werd bij de NASA. Dat heeft het agentschap meegedeeld.

Mary Jackson werd in 1958 ingenieur bij NASA, waar ze tot haar pensioen in 1985 werkte. Ze overleed in 2005. Vorig jaar werd de straat voor het NASA-gebouw al herdoopt tot "Hidden Figures Way", een hommage aan Jackson en twee andere zwarte wiskundigen (Katherine Johnson en Dorothy Vaughan) die bij NASA in de schaduw belangrijk werk hebben geleverd.

Jackson had een sleutelrol in de berekeningen van het Mercury-programma. Dat moest de eerste Amerikaanse astronauten in een baan rond de aarde brengen. Het leven van Mary Jackson vormde deels de inspiratie voor de film "Hidden Figures". In die film wordt haar rol vertolkt door zangeres Janelle Monae.

Meest gelezen