Foto: Sam Asaert

Vlaamse leerlinge wint allereerste Olympiade Nederlands met onderzoek naar haar eigen dt-fouten

Polly Jean Hollanders heeft de allereerste Olympiade Nederlands gewonnen. De 17-jarige leerlinge van het Pius X Instituut in Antwerpen won de jury voor zich met een studie van dt-fouten in haar eigen chatgeschiedenis. Haar conclusie? "Iedereen maakt dt-fouten, dat is menselijk."

Olympiades zijn al langer een begrip voor wetenschappelijke vakken als wiskunde en fysica, maar dit schooljaar organiseerde de Universiteit van Antwerpen, samen met de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen, de eerste Olympiade Nederlands. Vlaamse en Nederlandse studenten uit de derde graad van het secundair onderwijs namen het daarin tegen elkaar op.

Na een schriftelijke proef bleven er 7 finalisten over. Zij kregen hulp van een professor Nederlandse taal- of letterkunde om een echt onderzoek te voeren. Hun bevindingen stelden ze door de coronacrisis voor in een videopresentatie. En het onderzoek van Polly Jean Hollanders naar dt-fouten kon de jury het meest overtuigen. Ze speurde in haar eigen chatgeschiedenis naar dt-fouten en analyseerde die door inzichten uit de psycholinguïstiek, de taalkunde en de statistiek te combineren.

Laat je niet wijsmaken dat je dommer bent omdat je af en toe eens een dt-fout maakt

Polly Jean Hollanders

"Ik analyseerde meer dan 300 zinnen en vond bijna 100 dt-fouten", vertelt winnares Polly Jean Hollanders in haar presentatie. "Het waren berichten van 5 jongens en 5 meisjes van 17 en 18 jaar oud. Ik wou kijken of ik een logica kon vinden in die fouten. Volgens mij was die er en het was ook heel leuk om te zien dat taalwetenschappers mijn hypothesen konden bevestigen."

Zo bleek de afstand tussen het onderwerp van de zin en het werkwoord een invloed te hebben op dt-fouten. "Maar ook homofoondominantie. Een homofoon werkwoord heeft verschillende spellingsvormen voor dezelfde uitspraak, zoals word en wordt. Het is dus logisch dat die woorden lastig zijn. En de vorm die vaker voorkomt, zullen we sneller gebruiken."

Polly Jean Hollanders kreeg een boekenpakket en een gevulde e-reader. En maakt ze zelf eigenlijk dt-fouten? "Ik vond het leuk om te zien dat iedereen wel dt-fouten maakt, ik ook. Bij het herlezen van mijn berichten vond ik zelfs een foutje van een vriendin waarvan ik dacht dat ze nooit een dt-fout zou maken. Dat stelt me wel gerust. Laat je nooit wijsmaken dat je dommer bent omdat je af en toe een dt-fout maakt. Dat is heel menselijk."

Bekijk hier de winnende presentatie van Polly Jean Hollanders

Test je eigen kennis

Zelf je talent testen voor de studie van de Nederlandse taal en literatuur? Surf naar olympiadenederlands.org. Alle vragen uit de schriftelijke proef zijn online beschikbaar met hun soms verrassende antwoorden.

Meest gelezen