Districtburgemeester Paul Cordy scant de QR-code tijdens de Openluchtexpo

Olympische Spelen in Antwerpen precies 100 jaar geleden: openluchtexpo vervangt parade

In Antwerpen, in de wijk Kiel, is een openluchttentoonstelling voorgesteld. Die wordt georganiseerd omdat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat daar de Olympische Spelen plaatsvonden. Er was oorspronkelijk een parade gepland om dat te herdenken, maar door het coronavirus is die nu vervangen door een bijzondere wandeling en een openluchttentoonstelling in de wijk. 

De Olympische Spelen vinden normaal gezien plaats om de vier jaar, maar de Spelen in Antwerpen kwamen pas 8 jaar na die in Stockholm. Door de Eerste Wereldoorlog waren er geen georganiseerd in 1916. Toen er een stad moest gekozen worden voor de Spelen van 1920 werd er bewust voor Antwerpen gekozen, zegt districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA): "België zwaar had afgezien tijdens de oorlog en er was toen wel wat sympathie voor het land."

Het district Antwerpen wou de Spelen 100 jaar na datum herdenken door een parade te organiseren. "Aan die parade zouden dan een aantal sportclubs meedoen. Die zouden zich dan ook kunnen voorstellen. Er was ook het idee om de vlag die we nog hebben van toen, rond te laten gaan doorheen het district", zegt Cordy. Alleen stak het coronavirus stokken in de wielen.

Alternatieven

Het district herdenkt de Antwerpse Spelen nu op andere manieren: "We organiseren een Walk Of Fame. We hebben spandoeken met de opvallendste sporters en prestaties van de Spelen van 1920 opgehangen aan het stadion van voetbalclub Beerschot", klinkt het. Dat stadion was destijds dan ook het Olympische stadion.

Naast de Walk Of Fame is er ook een openluchtexpo. "Dat is een wandeling van 4 kilometer door het Kiel. Er zijn 13 elektriciteitskasten met foto's en een vraag met een QR-code. Als je die code scant, krijg je antwoord op de vraag en bijkomende info", zegt de districtburgemeester.

Sporen van de Spelen

De Spelen werden dus georganiseerd in de wijk het Kiel. "Daar was op dat moment veel ruimte. Het was een nieuwe wijk en er was ook een station in de buurt. Daardoor was het gemakkelijk bereikbaar", legt Cordy uit. "Er zijn nog altijd sporen terug te vinden. Het stadion van voetbalclub Beerschot is gedeeltelijk een overblijfsel, er zijn ook heel wat straatnamen die verwijzen naar de Spelen, zoals de Atleten-, de Kampioen- en de Marathonstraat, en we hebben de vlag ook nog steeds."

Olympische vlag gestolen

Die Olympische vlag, wit met 5 ringen in 5 kleuren, was een nieuwigheid in 1920. De Antwerpse Spelen waren de eerste waarop ze gehesen werd. Na de Spelen was ze wel een tijdlang verdwenen: "Eén van de deelnemers had ze mee naar huis genomen. Maar op haar sterfbed kreeg de atlete wroeging en heeft ze de vlag toch aan Antwerpen teruggegeven", lacht Cordy.

Meest gelezen