Ook dat is corona: supermarkten kampen met tekort aan gepelde garnalen

De Belgische supermarkten zitten met een tekort aan gepelde noordzeegarnalen. Dat schrijft De Standaard. De vraag is zoals gewoonlijk groot in de zomer, maar het aanbod is momenteel veel beperkter omdat de pelfabrieken in Marokko nog niet op volle toeren draaien. De verklaring? De strenge coronamaatregelen ter plaatse.

De gepelde noordzeegarnalen die u in de zomer graag op uw bord ziet, zijn voor even een schaars goed geworden. Verschillende supermarkten bevestigen ons dat het aanbod momenteel erg beperkt is. Colruyt spreekt zelfs van 50 procent minder garnalen.

Ook dat is onrechtstreeks de schuld van het coronavirus. Veel noordzeegarnalen worden namelijk eerst naar Marokko gestuurd, waar die gepeld worden in fabrieken. "Maar daar zijn nog veel strengere COVID-19-maatregelen", weet Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. 

Sommige fabrieken zijn dicht, andere doen het even met veel minder medewerkers, zodat de afstand kan worden bewaard. "Dat zorgt er dan weer voor dat de capaciteit in die fabrieken heel laag is. Daardoor is er ook heel weinig aanvoer van gepelde garnalen op de Belgische markt."

Ongepeld dan maar?

De supermarkten doen er intussen alles aan om weer voldoende voorraad op te bouwen. "We hebben er uitzicht op dat het vanaf midden juli beter zou gaan", zegt Dekelver. "Tot dan vragen een beetje begrip van de klanten voor deze situatie."

(Lees verder onder de foto)

© EKA/EUREKASLIDE

Dekelver roept klanten ook op om als alternatief ongepelde garnalen te kopen "en zelf thuis aan de slag te gaan zoals de traditie het voorschrijft". Niet eens zo onlogisch, want die ongepelde garnalen zijn meestal opgevist door Belgische garnaalvissers, zo bevestigt Emiel Brouckaert, de directeur van de Rederscentrale in Oostende. "De aanvoer van garnalen naar Marokko, om die daar te laten pellen, gebeurt vooral vanuit Nederland, Duitsland en Denemarken."

Garnalen pellen, hoe doe je dat?

Wie zich geroepen voelt om de komende weken zelf wat garnalen te pellen, dit is het stappenplan:

  • neem kop en staart tussen duim en wijsvinger 
  • trek de garnaal recht tot je een knikje voelt
  • trek het staartstuk voorzichtig los
  • hou de kop vast en trek het vleesje los van de kop

In "Over Eten" kreeg Kobe Ilsen een paar jaar geleden uitleg van de mensen van maatwerkbedijf Footstep in Brugge. Bekijk het fragment hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen