SP.A-resolutie over praktijktesten op arbeids- en huurmarkt begraven in commissie

De resolutie van oppositiepartij SP.A over de invoering van praktijktests op de arbeidsmarkt en op de private huurmarkt is donderdag weggestemd in de verenigde commissies Werk en Wonen van het Vlaams Parlement. Indiener Maxim Veys (SP.A) betreurt dat de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open VLD) het debat volgens hem niet wilden aangaan.

Twee weken geleden moest de regering-Jambon een "crisette" bezweren over het al dan niet gebruiken van praktijktesten tegen discriminatie op de arbeids- en huurmarkt. Na een crisisvergadering bereikte de regering toen een akkoord om niet te spreken van praktijktesten, maar om het te hebben over een "academisch monitoringsysteem": wetenschappers moeten nu een systeem uitwerken om discriminatie te meten. 

P-woord

De regeringspartijen hebben de rangen over het "p-woord" nu gesloten. Vorige week werd een resolutie van Groen over de invoering van praktijktesten op de huurmarkt al weggestemd, vandaag gebeurde zoals verwacht hetzelfde met een resolutie van SP.A. Die resolutie zou zorgen voor praktijktesten op de arbeidsmarkt én op de private huurmarkt.

We hebben nog altijd geen zicht of die academische monitoring een valabel instrument zal zijn

Maxim Veys, indiener van de SP.A-resolutie

Dat gebeurde zonder veel discussie. SP.A drong nog aan op hoorzittingen met academici, maar de resolutie werd finaal weggestemd. "We betreuren dat de meerderheid het debat uit de weg ging. De academici gingen ongetwijfeld pleiten voor praktijktesten. We hebben nog altijd geen zicht of die academische monitoring een valabel instrument zal zijn", zegt indiener Maxim Veys.

Ook resolutie Vlaams Belang sneuvelt

Aan de andere kant van het diversiteitsdebat werd ook een voorstel van Vlaams Belang weggestemd. De uiterst rechtse partij had er in een resolutie op aangedrongen om op te treden tegen wat de partij "mediacensuur" noemt na het Black Lives Matter-protest. De partij verwees dan naar het verwijderen van "Little Britain" en het tijdelijk verwijderen van een aflevering van "Fawlty Towers" in Groot-Brittannië.

In de resolutie vroeg de partij in het algemeen om "geen politieke druk te tolereren inzake de creatieve invulling van mediaproducties" en "erop aan te dringen de artistieke vrijheid maximaal te garanderen", ook bij de Vlaamse omroep.  Net vorige week ontstond er nog een debat in die zin nadat een stuk met een Hitlermop uit "De ideale wereld" werd weggeknipt. 

Meest gelezen