Onrustige nacht op Curaçao: protest tegen regering mondt uit in rellen

Op het Caraïbische eiland Curaçao is het vannacht tot rellen gekomen. Boze betogers bestormden de regeringswijk. Er werden auto's in brand gestoken en met stenen gegooid. De politie antwoordde met waarschuwingsschoten en traangas. Curaçao is er economisch slecht aan toe en daarom willen de betogers dat de regering opstapt.

"Aanleiding was het ontslag van verschillende vuilnismannen", zegt NOS-correspondent Dick Drayer op NPO Radio 1. "Er wordt fors gesneden in het aanbod, omdat de overheid gewoon het geld niet meer heeft om de vuilnismannen te betalen. Daarop trokken ze naar de regeringswijk en kwam het tot rellen."

(lees verder onder de tweet)

'De demonstranten willen dat de regering vertrekt en ze eisen nieuwe verkiezingen. Ze zien de regering van premier Rhuggenaath als de schuldige voor de economische crisis. Door het coronavirus komen er amper nog toeristen naar het eiland. Daardoor is er hoge werkloosheid en wie wel werk heeft moet inleveren. De economische situatie is erg penibel", aldus Dick Drayer.

Nadat de premier hen niet wilde ontvangen, trokken de betogers naar de binnenstad van de hoofdstad Willemstad. Daar bleef de situatie nog lang gespannen. Er zouden ook winkels zijn geplunderd. 

Om de moeilijke coronatijd te verteren, krijgt Curaçao leningen van Nederland. Tot 2010 behoorde het land tot het Koninkrijk der Nederlanden. Maar aan de leningen koppelt Nederland strikte voorwaarden, waardoor Curaçao zuiniger met het geld moet omspringen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen