Royals die "lol hebben" of hoe Eloise en Elisa(beth) scoren: de ene op Insta, de andere met een passion for fashion

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Ze zijn allebei 18. En allebei geboren binnen een koninklijke familie. De ene gravin, de andere hertogin en  kroonprinses: Eloise van Oranje en Elisabeth van België. Deze week palmden ze het "Jeugdjournaal" van NOS in én het Amerikaanse modetijdschrift Vogue.

De Nederlandse gravin Eloise doet hoogstwaarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Ze is de oudste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, het oudste kleinkind van oud-koningin Beatrix en het nichtje van koning Willem-Alexander. 

Prins Constantijn, broer van koning Willem-Alexander, en zijn gezin. Eloise poseert helemaal rechts.

Eloise gaf een interiew aan het "Jeugdjournaal" van de openbare omroep NOS. Aanleiding: haar aanwezigheid op sociale media. Eloise zit op Instagram. Meer nog: ze heeft - naast een privé-account voor familie en vrienden - bewust een openbaar account waarop iedereen haar doen en laten kan volgen. Van de Nederlandse kroonprinses Amalia en haar zus Alexia is geweten dat ze net als andere tienermeisjes op sociale media zitten, maar hun profiel is afgeschermd. 

Van jong naar oud: prinses Ariane, Alexia en Amalia.
Erwin Olaf

Alexia had een openbaar account maar dat lekte uit. Daarop deelde ze onder het motto "I don't do fashion... I am fashion" modetips of vroeg raad aan volgers met welke kleren ze best naar school zou trekken. Amalia ging onder een andere naam (Azalea) ook eventjes openbaar en postte vooral natuur- en dierenfoto's. Voor wie de troonopvolgster wil opzoeken: helaas, het account is intussen offline gehaald.

Prinses Amalia doet aan springwedstrijden. Een foto van een paard kon niet ontbreken op haar Insta.

Toevallig een titel en een speciale familie

Gravin Eloise heeft op Instagram ruim 80.000 volgers. Ze begon in de zomer van 2018 naar eigen zeggen omdat haar privé-account te vaak vastliep en ze veel volgverzoeken kreeg. Eloise post typische foto's-met-filter: vaak selfies, of van haar hond Django, maar evengoed lekkere maaltijden of uitstapjes met vrienden.

Ik wil laten zien dat je jezelf kan zijn. Heb gewoon lol

"Ik denk dat mensen het best leuk vinden om te zien dat ik ook gewoon een normaal meisje ben", zegt Eloise in het interview. "Ik ben een normaal meisje, met toevallig een titel. Ik kan er niks anders van maken, eigenlijk. Het is niet zo dat ik me anders ga gedragen, omdat ik in een speciale familie zit. Ik wil een beetje positieve energie uitstralen, ik heb gewoon lol en wil laten zien dat je jezelf kunt zijn."

Waarom is ze géén prinses? Eloise heet officieel Eloise Sophie Beatrix Laurence van Oranje-Nassau van Amsberg. "Van Oranje-Nassau van Amsberg" is haar familienaam. Eloises titels zijn "gravin van Oranje-Nassau" én "jonkvrouw van Amsberg".

Die titels werden bij het huwelijk van haar ouders (2001) vastgelegd, zijn voor de toekomst erfelijk en zijn verankerd via de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis en de Wet op de Adeldom. Bij elk koninklijk huwelijk wordt bekeken hoe eventuele kinderen zullen heten. Bedoeling is wel om onder meer het aantal prinsen en prinsessen beperkt te houden. Graaf is na prins de hoogste adellijke titel in Nederland.

Wie sociale media zegt, zegt kritiek. Eloise liet in mei weten dat ze haar diploma had behaald. Mensen suggereerden dat ze als lid van de koninklijke familie haar diploma makkelijk "cadeau had gekregen". Via haar Stories (dat op Insta na 24 uur verdwijnt) wees ze de haters erop dat ze slechts "17" was. Denk toch even na voor je nare opmerkingen geeft, was de duidelijke boodschap. "Heel veel mensen zeggen dat je aan het negatieve geen aandacht moet geven. Maar ik dacht: ik ga het gewoon doen."  

BEKIJK hier het volledige NOS-interview met Eloise, van haar smoothie bowls tot de hogere hotelstudies die ze wil aanvatten:

Videospeler inladen...

Om in de gaten te houden

De Britse editie van het toonaangevende modeblad Vogue heeft prinses Elisabeth - voor de vrienden Elisa - geplaatst in het rijtje van "de nieuwe generatie aan stijlvolle jonge prinsessen".

Vogue vergelijkt onze troonopvolgster met de hertogin van Cambridge, Catherine "Kate" Middleton. "Ze draagt geregeld outfits van Belgische ontwerpers, net als jurkjassen met ceintuur, met subtiele sieraden en bijpassende accessoires om haar look te vervolledigen", klinkt het over de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde.

Op de nationale feestdag vorig jaar.
2019 Patrick van Katwijk
Met blauwe naaldhakken of op zogenoemde "killerheels".

De andere royals bij de uitverkorenen van Vogue: de Nederlandse kroonprinses Amalia, de Noorse kroonprinses Ingrid Alexandra (foto onder), de Spaanse kroonprinses Leonor, de Luxemburgse prinses Alexandra, de Japanse prinses Aiko en haar nichten, de prinsessen Kako en Mako (foto onder).

Het hoeven niet altijd hakken te zijn, deze keer op comfortabele sneakers.
2019 Getty Images
De Japanse zussen Mako en Kako.
2019 The Asahi Shimbun

De Britse Charlotte dan weer volgt in de voetsporen van mama Kate Middleton en wijlen grootmoeder prinses Diana. Dat belooft, want Charlotte is nog maar net 5 jaar geworden. Lady Louise Windsor (foto onder), de enige dochter van de Britse prins Edward, wordt door Vogue opgemerkt dankzij haar collectie hoeden en haar details voor bloemen.

2018 Getty Images

In Monaco gooien Pauline Ducruet (foto onder) en Alexandra van Hannover hoge ogen. Ducruet is de dochter van prinses Stéphanie en haar eerste man, lijfwacht Daniel Ducruet. Alexandra is de dochter van prinses Caroline en Ernst August van Hannover die al jaren gescheiden leven. 

Pauline Ducruet (l) op de Parijse modeweek in februari. Ze ontwerpt zelf kleren.
2020 Getty Images

Onder de wellicht minder bekende namen vallen de Jordaanse prinses Iman Bint Abdullah (foto onder), dochter van koning Abdullah en koningin Rania. 

Prinses Maria-Olympia,
met koninklijke banden in zowel Griekenland als Denemarken, sluit het rijtje af. De enige dochter van de Griekse kroonprins Pavlos (de monarchie in Griekenland bestaat sinds 1973 officieel niet meer, maar de royals behielden hun titel) en petekind van de Britse prins Charles is een professioneel fotomodel (zie post onderaan).  

Prinses Imam is de tweede vrouw van rechts.
2015 Getty Images

"Royals" drukt de zomerpauzeknop in. Vanaf september is de wekelijkse rubriek er graag opnieuw.

Meest gelezen