"Groeilap" brengt jongeren met verschillende achtergronden samen door te tuinieren in Sint-Niklaas

Vzw "Groeilap" heeft een plek ontwikkeld in Sint-Niklaas waar jongeren samen kunnen tuinieren. De bedoeling is dat jongeren met verschillende achtergronden elkaar daar ontmoeten, van elkaar bijleren en op die manier groeien. 

In Sint-Niklaas hebben jongeren een plek gekregen waar ze samen met anderen kunnen tuinieren. De organisatie "Groeilap" hoopt zo jongeren samen te brengen die elkaar anders niet zouden ontmoeten. "Iedereen is hier welkom: jongeren met een handicap, vluchtelingen of jongeren uit een kwetsbare gezinssituatie", zegt een van de initiatiefnemers, Roel Thierens.

Groeilap werkt samen met verschillende partners uit het jeugdwerk, de jeugdzorg, vluchtelingenwerk en zorg voor personen met een handicap. Thierens: "Al die partijen voelden de nood om jongeren meer samen te brengen. Maar het is ook gewoon tof, hé, samen een tuin onderhouden! We moeten de grond nog omwoelen, dan gaan we plantenbakken installeren en de tuin zal worden ingericht door de jongeren van een vluchtelingen­organisatie."

Integratie

"Taal kan wel een probleem zijn", geeft Thierens toe. "Het zal wat zoeken worden naar hoe we die taalbarrières kunnen wegwerken. Maar wij maken ons sterk dat het leren van de taal net gestimuleerd wordt door projecten als dit. De jongeren gaan de handen uit de mouwen steken, maar integratie staat nog steeds centraal. We gaan op dit terrein ook ontspanningsmomenten organiseren, we gaan bijvoorbeeld ook een voetbalterreintje aanleggen."

kasto80

Meest gelezen