Niemand is veilig voor tienerpooiers: ook meisjes uit rijke gezinnen zijn mogelijke prooien

Ook meisjes uit rijkere gezinnen, die op het eerste gezicht niet kwetsbaar lijken, zijn het slachtoffer van tienerpooiers. Dat blijkt uit een onderzoek van Child Focus in Brussel. Vaak richten tienerpooiers zich op minderjarigen uit de jeugdzorg, die een ander leven willen. Maar het fenomeen is dus breder. 

De tactiek van tienerpooiers is telkens dezelfde: ze winnen het vertrouwen van meisjes door hen aandacht, affectie en cadeautjes te geven, waarna ze de slachtoffers misbruiken en dwingen om geld te verdienen via prostitutie. Vaak gaat het om meisjes die uit kwetsbare situaties komen, en bijvoorbeeld al jaren in de jeugdzorg hebben verbleven. 

Maar dat slachtofferprofiel is de laatste tijd uitgebreid. Ook meisjes die opgroeien binnen rijke gezinnen uit het Brusselse of Waals-Brabant zijn vaker het slachtoffer. Dat blijkt uit een onderzoek van Child Focus in de regio. Hun ouders zijn veel van huis om te werken, en dus voelen ze zich vaak eenzaam. Daders spelen daarop in, via het internet. 

"Er speelt bij hen een grote eenzaamheid, omdat hun ouders vaak afwezig zijn voor hun werk," zegt Charlotte Verhofstadt van Child Focus. "Maar ze willen ook een ander en spannender traject uitstippelen dan datgene wat hun ouders voor hen vastgelegd hebben. En ze kunnen snel benaderd worden via het internet."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Meisjes uit rijke gezinnen voelen zich soms eenzaam, omdat hun ouders vaak afwezig zijn voor hun werk

Charlotte Verhofstadt, Child Focus

Steeds vaker zijn het ook stadsbendes die de meisjes tot prostitutie dwingen. Naast hun andere criminele activiteiten zoals drugshandel, gebruiken bendes nu ook technieken van tienerpooiers om grof geld te verdienen. De voorbije vier jaar opende Child Focus bijna 150 dossiers over mogelijke slachtoffers van tienerpooiers. 

Maar hen aanpakken is niet makkelijk: tienerpooiers zijn moeilijk op te sporen en worden amper aangegeven door hun slachtoffers door de band die ze creëerden. Volgens Child Focus zijn er meer kennis en middelen nodig en een globale aanpak om de problematiek efficiënt te kunnen bestrijden.

Meest gelezen