Universiteit Innsbruck: "Meer dan veertig procent inwoners skidorp Ischgl heeft coronavirus gehad"

Iets meer dan veertig procent van de inwoners van het Oostenrijkse skidorpje Ischgl heeft antilichamen van het coronavirus. Dat wil dus zeggen dat een kleine helft van de mensen uit Ischgl besmet is geweest met het virus. De cijfers komen van de universiteit van Innsbruck die acht op de tien inwoners heeft getest. 

Het feestdorpje Ischgl kwam eerder in het nieuws omdat heel wat skiërs er voorbije winter tijdens de Krokusvakantie besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Veel meer besmettingen dan eerst aangenomen

Mogelijk werd tot 42 procent van de inwoners van het Oostenrijkse skioord Ischgl besmet met het coronavirus, zo zeggen de Oostenrijkse wetenschappers van de universiteit van Innsbruck. Het zou meteen de wereldwijd hoogste besmettingsgraad binnen een gemeenschap zijn die tot nu toe geregistreerd werd.

Officieel liep slechts 15 procent van de bevolking van Ischgl een coronabesmetting op. "Vijfentachtig procent van de mensen die besmet werden, had daar geen weet van", zegt Dorothee von Laer, het hoofd van het instituut voor virologie van de universiteit van Innsbruck.

Volgens epidemiologen kunnen 1.600 coronagevallen in Europa in verband worden gebracht met toeristen die in Ischgl verbleven hadden.

Het Oostenrijke gerecht onderzoekt of de lockdownmaatregelen in het skiresort ontoereikend waren en te laat kwamen.

Eind maart bracht ons duidingsmagazine "Terzake" een reportage over hoe het coronavirus vanuit Ischgl naar België kwam. Die kunt u hieronder herbekijken:

Videospeler inladen...

"Besmettingsgraad kan ook weer afnemen"

Volgens Pierre Van Damme, epidemioloog aan de Universiteit Antwerpen is dat “een hoog cijfer, maar het was dan ook een lokale hotspot, waar een groot deel is blootgesteld aan het virus”. Dat zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

“Heel wat van die mensen die positief testten, wisten zelf niet dat ze besmet waren”, zegt Van Damme. “Dat wil niet zeggen dat ze op lange termijn zijn beschermd. Binnen enkele maanden zou dat percentage heel wat lager kunnen liggen.” Dat betekent dat die mensen mogelijk niet langer beschermd zijn tegen een nieuwe besmetting. 

“Als de mensen geen symptomen ondervinden, krijgen ze geen behandeling, zonderen ze zich niet af, waardoor het virus zich erg snel kan verspreiden. Dat is typisch voor een besmetting bij een groep jongeren”, aldus Van Damme. “Het zijn lessen die we moeten meenemen bij het afbouwen van maatregelen bij ons."

“Bij ons zitten we aan zo’n acht procent besmettingen. Uitkijken naar de nieuwe cijfers bij ons”, besluit Van Damme. Conclusie: het is wachten op een vaccin tegen het coronavirus, alleen dat  kan duurzame beterschap en bescherming bieden.

Meest gelezen