Liege

Wereldgezondheidsorganisatie: ”Sinds vorige week opnieuw meer coronabesmettingen in Europa”

Europa telt meer dan 2,5 miljoen besmettingen met het coronavirus, dat heeft Hans Kluge directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigd. Sinds vorige week stijgt het aantal besmettingen in Europa voor het eerst in maanden. 

Het Europese aandeel in het totale aantal besmettingen wereldwijd is gedaald in vergelijking met begin dit jaar, maar toch worden er dagelijks nog bijna 20.000 nieuwe gevallen en meer dan 700 overlijdens genoteerd.

Sinds vorige week stijgt het aantal besmettingen in Europa weer, voor het eerst in maanden. En vooral dat zorgt voor de nodige ongerustheid bij de WHO. "Ik heb dan ook wekenlang gewaarschuwd voor een heropflakkering als landen hun maatregelen zouden aanpassen", zei Kluge.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik heb dan ook wekenlang gewaarschuwd voor een heropflakkering als landen hun maatregelen zouden aanpassen

Hans Kluge

 De stijging werd vastgesteld in dertig Europese landen. In elf landen is er tijdens de voorbije twee weken bovendien sprake van een significante stijging in het reproductiegetal. "Als we dat niet onder controle krijgen, zal de Europese gezondheidszorg opnieuw zwaar belast worden", alarmeert Kluge. De WHO Europa-directeur erkent wel dat in Polen, Duitsland, Spanje en Israël snel is gereageerd op nieuwe uitbraken, die zich voordeden in scholen, mijnen en de voedingsindustrie.

"De pandemie blijft versnellen"

"We onderzoeken waarom er net in de voedingsindustrie, en dan meer bepaald in vleeswarenbedrijven, meerdere uitbraken zijn geweest", vulde Catherine Smallwood aan, zij is arts verantwoordelijk voor spoedgevallen bij WHO Europa. "In die zoektocht naar mogelijke oorzaken kijken we vooral naar social distancing die misschien moeilijk toepasbaar was of naar de koude temperaturen in die bedrijven. Voor besmettingen in voedingsproducten zien we geen groot risico."

Wereldwijd staat de teller intussen op 9 miljoen besmettingen en meer dan 400.000 overlijdens. "De pandemie blijft versnellen. Zondag waren er 183.020 bevestigde besmettingen in 24 uur, een dagrecord", aldus WHO Europa.

Meest gelezen