Videospeler inladen...

Zomer zonder Couleur Café voor Lua (25): "Festivaljob valt weg, eerste keer in 14 jaar dat zomer anders start"

De zomer van 2020 wordt een zomer zonder festivals. Een schril contrast met de 300 festivals die elk jaar in Vlaanderen en Brussel worden georganiseerd. Maar door de coronacrisis zijn massa-evenementen, en dus ook grote zomerfestivals met duizenden bezoekers, niet mogelijk. VRT NWS trekt de komende weken naar enkele lege festivalterreinen met 5 mensen voor wie een zomer zonder hun favoriete festival een streep door de rekening is. Vandaag zou Couleur Café van start gaan, het driedaagse festival in de schaduw van het Atomium in Brussel. Een kleinschalig alternatief is er niet, en ook geen digitale variant. Voor Lua Huyghebaert (25) wordt de start van haar zomer, zowel privé als professioneel, helemaal anders dan verwacht.

Voor Lua is het driedaagse Couleur Café in haar thuisstad Brussel al jarenlang een vaste afspraak. "Mijn ouders namen mij voor de eerste keer mee op mijn 6e, sinds mijn 13e ga ik met dezelfde vriendinnengroep. Het is het eerste wat elk jaar in mijn agenda staat", vertelt ze. Na een stage bij het communicatieteam van Couleur Café vorige zomer, zou Lua aan editie 2020 ruim een maand meewerken achter de schermen. "Die stage heeft me echt doen inzien, dat ik in de muzieksector wil werken."

Lua werkt nu voor Brosella, een ander Brussels festival dat ook niet doorgaat. Dat zou ze combineren met een freelance opdracht op Couleur Café, die volledig wegvalt. "Het eerste jaar dat je gaat werken, is sowieso superbelangrijk, en niet enkel financieel. Dat alle grote festivals wegvallen, is heel jammer. Een rare situatie, al ben ik gelukkig niet volledig technisch werkloos nu. We zoeken met de sector naar alternatieven."

Als kleine vzw is het niet mogelijk om een "coronaproof"-versie van Couleur Café voor enkele honderden mensen te organiseren.

Irene Rossi, woordvoerder Couleur Café

Verschillende festivals, waaronder Rock Werchter en Paradise City plannen toch een "festivalletje" voor een beperkt publiek. Vanaf 1 juli mogen er culturele evenementen georganiseerd worden voor maximaal 200 mensen, en 400 mensen als het evenement in openlucht doorgaat. Voor Couleur Café - eind juni - komt die regeling te laat. “Maar voor ons is het als kleine vzw achter dat festival niet haalbaar om een alternatief voor véél minder volk te organiseren”, vertelt woordvoerder van Couleur Café Irene Rossi.

“Mensen staan er niet bij stil hoeveel vaste kosten een festivalorganisator heeft, voor infrastructuur, artiesten, security,… Hoe groter je festival, hoe rendabeler. Wij hebben dit jaar absoluut geen budget op overschot: de meeste mensen die voor de vzw werken, zijn technisch werkloos.”

Intussen zijn de eerste 3 namen voor Couleur Café 2021 bekend: Brusselaar Roméo Elvis, de Congolese Fally Ipupa en de Fransen van Dub Inc zijn erbij. “We zijn al bezig met de eerste voorbereidingen en denken aan de toekomst, zo gaat dat in onze sector”, aldus Rossi.

Bekijk hier de reportage met Lua op een leeg Couleur Café-terrein:

Videospeler inladen...

Meest gelezen