Zin om een frisse duik te nemen in deze hitte? Ontdek hier waar je wel en niet kan en mag zwemmen

De zwembaden zijn nog dicht tot 1 juli, maar wie nu al een frisse duik wil nemen in openlucht, denkt best twee keer na. Je kan en mag niet zomaar in een kanaal of rivier springen. Het is niet alleen verboden, maar ook zeer gevaarlijk. “Je mag enkel zwemmen in erkende zones waar het water gecontroleerd is en er redders zijn”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Wie in openlucht wil gaan zwemmen, doet dit best in één van de erkende zwemgelegenheden. De zwembaden gaan pas weer open op 1 juli, maar er zijn nog mogelijkheden. “In Vlaanderen kan je op 86 plaatsen gaan zwemmen”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het zijn plaatsen waar VMM de kwaliteit van het water test om te kijken of er geen bacteriën inzitten waar je ziek kan van worden.”

In openlucht kan je gaan zwemmen in erkende zwemvijvers, veelal in recreatiedomeinen met meren en vijvers. Eén van die plaatsen is het Provinciaal recreatiedomein De Nekker in Mechelen. “Hier mag je zwemmen omdat het een erkende zwemzone is waar de kwaliteit van het water elke week wordt getest”, verduidelijkt Katrien Smet. “Hier zijn ook redders aanwezig die kunnen ingrijpen als er problemen zijn.”

Twee belangrijke criteria: zwemmen in een bewaakte zone en in water dat regelmatig wordt getest. Dat geldt ook voor wie wil gaan zwemmen aan de kust. Daar zijn de redders vanaf zaterdag paraat. Vanaf dan mag in bewaakte zones worden gezwommen, tussen vastgelegde uren én als de groene of gele vlag wappert. Eens de redders weg zijn of de rode vlag hangt, is het ook daar verboden.

Zwemmen in recreatiedomeinen met meren en vijvers mag, maar in de praktijk loopt het door de coronacrisis anders. Een aantal domeinen wacht nog tot 1 juli om de deuren open te gooien wanneer ook de publiek toegankelijke binnen- en buitenzwembaden open mogen. 

Andere domeinen zijn wel toegankelijk, maar sommige met beperkingen. Sinds vandaag is bijvoorbeeld het recreatiedomein Ter heide in Rotselaar opnieuw open, maar alleen de inwoners van Rotselaar zelf mogen er gaan zwemmen en er wordt gewerkt met shiften.

In Vosselare Put mag je alleen zwemmen als je een abonnement hebt. In de zwemvijver van De Gavers in Geraardsbergen kan je wel terecht, maar moet je reserveren. De zwemzone op recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas is dan weer deels geopend, 2 van de 4 zones. En zo zijn er nog verschillende domeinen open, maar gelden er niet altijd dezelfde regels. Wie wil gaan zwemmen, informeert best op voorhand.

Wie meer wil weten over de waterkwaliteit van alle locaties waar je kan gaan zwemmen, kan een kijkje nemen op de website kwaliteitzwemwater.be.

Bekijk de reportage over de hitte uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Waar mag je zeker niet zwemmen?

In deze warme temperaturen is een frisse duik in een kanaal of een bevaarbare waterweg geen optie. “Het is verboden en het houdt enorme risico’s in”, zegt Katrien Smet en ze somt er een aantal op.

  • Er is geen controle van redders
  • De kwaliteit van het water wordt niet gecontroleerd
  • Je weet niet wat er zich onder water bevindt. Betonnen constructies of onzichtbare voorwerpen kunnen je verwonden
  • Je weet niet hoe diep het water er is
  • Er kunnen schepen voorbijvaren die voor risicosituaties zorgen
  • Op de oevers staan soms ecologisch waardevolle planten die je stuk kan maken. Bovendien zijn oevers niet gemaakt om op een veilige manier uit het water te komen
  • Er is een kans op een thermische schok doordat er grote temperatuurverschillen kunnen zijn tussen de warme bovenlaag van het water en de koudere onderlaag

Meest gelezen