VRT NWS

1 week na de mesaanval: hoe gaat het met burgemeester Dirk De fauw (CD&V) van Brugge?

Vorige week zaterdag werd burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) neergestoken met een mes. De dader is een psychiatrische patiënt van wie De fauw al 15 jaar bewindvoerder was. "Het gaat goed, maar ik voel me moe en verzwakt", zegt De fauw aan Radio 2 West-Vlaanderen.

"Ik ben gisterenochtend nog op controle geweest in het AZ Sint-Jan in Brugge", zegt de burgemeester. "Er zat een onsteking op 1 van de 24 hechtingen in mijn nek. Ze hebben dat goed gespoeld en nu loop ik rond met een kleiner verband. Zo kan ik iets onopvallender in het openbaar verschijnen. Tot gisteren had ik het gevoel dat er een pamper rond mijn nek hing. Dat was echt geen gezicht."

Bekijk hier de getuigenis van Dirk De fauw in "Het Journaal" van zondag 21 juni:

Videospeler inladen...

Slachtofferhulp

Vandaag had ik mijn eerste officiële activiteit sinds de aanval", zegt De fauw. "Toen ik in mijn auto stapte, gaf me dat een raar gevoel. Vorige week lag diezelfde auto nog vol met bloed. De voorzitter van de vergadering waar ik naartoe ging, was verbaasd dat ik daar stond. Iedereen zei me dat ik me echt niet mag forceren. Vanmiddag zal ik het wel wat rustiger aan doen."

"Ik heb heel wat contactgegevens op zak van slachtofferhulp", vertelt de burgemeester. "Ook in het AZ Sint-Jan hebben ze me duidelijk gezegd dat als ik me niet goed voel of als ik met iemand wil praten ik dat zeker moet laten weten. De eerste nacht na de aanval heb ik alles herbeleefd, maar nu kan ik het al beter plaatsen."

Gesprek met de dader

"Ik zou graag een gesprek aangaan met de dader", zegt De fauw. "De mensen van de gerechtelijke politie hebben gezegd dat dat enkel kan als hij daarvoor de toestemming geeft. Als hij dat wenst, dan ga ik zeker praten met de man. Ik ken hem tenslotte al meer dan 10 jaar."

Bekijk hier het gesprek met Dirk De fauw in "De zevende dag" van 21 juni:

Videospeler inladen...

Ontelbaar veel kaartjes

"Ik heb onvoorstelbaar veel kaartjes gekregen", zegt de burgemeester. "Ook het aantal sms'jes valt niet bij te houden. Ik moet echt nog veel van die berichten beantwoorden."

"Mijn gezin en familie gaan gelukkig goed om de situatie", besluit De fauw. "Mijn kinderen bellen me bijna elke dag op. Ik heb een dochter die op dit moment met vakantie is in Zuid-Frankrijk. Ze zou me niet echt op mijn woord geloven als ik zeg dat het goed met me gaat, daarom videobelt ze altijd. Ze wil effectief zien dat het goed met me gaat. De kleinkinderen kunnen dan meteen ook zien dat hun opa aan de betere hand is."

Meest gelezen