© 2010 Wes Peck

Tot 4 jaar cel voor illegaal afvalopslag in Gentse haven

Drie bedrijfsleiders zijn veroordeeld voor verschillende milieumisdrijven, waaronder de illegale opslag van afval in een loods in de Gentse haven in 2014. Het hof van beroep legde de spilfiguur een effectieve celstraf van 4 jaar en een geldboete van 450.000 euro op.

De drie bestuurders werden in 2019 al veroordeeld door de correctionele rechtbank, maar tekenden beroep aan. Volgens het hof van beroep startte de spilfiguur zijn firma op roekeloze wijze op met snel en gemakkelijk winstbejag als motief. De naleving van de milieuvergunningsvoorwaarden was daarbij van bijkomstig belang. Zo startte het bedrijf zijn activiteiten toen het nog niet voldeed aan de milieuvoorwaarden om zogeheten ‘stortvergoedingen’ te incasseren. 

Verschillende branden

De illegale opslag van het afval veroorzaakte verschillende branden, met reële milieuschade tot gevolg. Bovendien verbood de bestuurder zijn personeel verschillende keren om de brandweer te bellen. Met de nodige risico’s voor het personeel en de omliggende bewoners en bedrijven. Eind 2014 werd het bedrijf failliet verklaard. Enkele omliggende bedrijven trokken toen al aan de alarmbel.

Geldboetes tot 450.000 euro

Het hof van beroep veroordeelde vrijdag drie bestuurders van de NV Powder Terminal Benelux. De spilfiguur kreeg een effectieve celstraf van 4 jaar en een geldboete van 450.000 euro. Het parket vroeg bovendien zijn onmiddellijke aanhouding. Ook de twee andere bestuurders kregen celstraffen en geldboetes tot 300.000 euro. Eén van hen kreeg wel deels de gunst van het uitstel. De bestuurders hebben nu zes maanden tijd om de achtergelaten afvalstoffen weg te halen. Gebeurt dat niet, riskeren ze een dwangsom van 1.000 euro per dag vertraging.

Meest gelezen