Een archieffoto van een van de ongevallen die ter hoogte van de werken gebeurden.

Politie betrapt 50 bestuurders met gsm in de hand ter hoogte van werken op E17 (waar al 48 ongevallen gebeurden)

De federale wegpolitie van Oost-Vlaanderen heeft gisteren liefst 50 bestuurders met de gsm in de hand betrapt op de E17 in Gentbrugge in de aanloopstrook naar de wegenwerken in Destelbergen. Sinds het begin van die werken vonden daar al 48 ongevallen plaats waarbij afleiding vaak een rol speelde.

48 ongevallen waarbij naast materiële schade ook 1 dode en 9 gewonden vielen: dat is de balans ter hoogte van de wegenwerken op de E17 in Destelbergen sinds het begin van die werken op 8 april.

Uit een analyse van die ongevallen blijkt dat afleiding achter het stuur vaak een rol speelde. Daarom hield de federale wegpolitie van Oost-Vlaanderen gisteren een controleactie. 15 agenten, de meesten op de motorfiets, speurden daarbij intensief naar bestuurders die hun ogen niet op de weg hielden. Ze concentreerden zich op vrachtwagenbestuurders, maar keken ook naar andere voertuigen.

Signalisatie

Het resultaat? Liefst 50 bestuurders liepen tegen de lamp omdat ze hun gsm in de hand hielden achter het stuur. "Daarmee creëren ze niet alleen gevaarlijke situaties voor zichzelf, maar ook voor de andere weggebruikers", zegt de politie in een persbericht. "Wie zijn ogen niet op de weg, maar op zijn smartphone heeft gericht, heeft de signalisatie die de werken en mogelijke filevorming aankondigt, hoewel talrijk aanwezig, wellicht niet gezien."

"De federale wegpolitie wil via deze weg nogmaals oproepen tot alertheid achter het stuur. Afleiding achter het stuur, in veel gevallen door een smartphone, is helaas te vaak de oorzaak van "zware" verkeersongevallen. Hou je ogen op de weg, voor je eigen veiligheid en die van anderen. Dat sms'je kan echter wel wachten."

Op 19 juni zijn, naast de bestaande signalisatie, ribbelstroken aangelegd in de aanloopstrook naar de wegenwerken in Destelbergen om (afgeleide) bestuurders te verwittigen. "Het Journaal" bracht toen deze reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen