Dixie Chicks in 2006

Amerikaanse countrygroup Dixie Chicks schrapt het omstreden "Dixie" uit zijn naam

De populaire Amerikaanse countrygroep "Dixie Chicks" heet voortaan The Chicks. De drie bandleden hebben het woord "Dixie" geschrapt omdat het gelinkt wordt aan het slavernijverleden in de VS. De beslissing komt er in de nasleep van de protesten tegen racisme in de Verenigde Staten. "We moeten meegaan met onze tijd", klinkt het.

Dixie Chicks is een populair Amerikaans countrytrio, bestaande uit de twee zussen Emily en Martie Erwin en Nathalie Maines. De groep werd opgericht in 1989 in Dallas, Texas. De groep verkocht in de Verenigde Staten alleen al ruim 33 miljoen platen en won 13 Grammy's, het is de bestverkopende vrouwenband in de VS.

Maar voortaan zeg je dus niet meer "Dixie Chicks", wel "The Chicks". De groep laat de naam "Dixie" vallen in de nasleep van de aanhoudende protesten tegen racisme en politiegeweld tegen de zwarte bevolking in de Verenigde Staten, na de dood van George Floyd een maand geleden. Een duidelijke stellingname.

"Meegaan met onze tijd"

"Dixie" is een bijnaam die verwijst naar de zuidelijke staten van Amerika ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 - 1865). Die zuidelijke staten vormden samen de Confederatie en vochten tegen de afschaffing van de slavernij. De bijnaam heeft een omstreden lading, synoniem voor delen van de VS waar vandaag nog openlijk gepronkt wordt met symbolen van de Confederatie.

"We willen met onze tijd meegaan", zeggen The Chicks in een mededeling. Tegelijk met hun nieuwe naam lanceerden ze de videoclip van hun nieuwe single, "March march", met beelden van de recente massademonstraties in de VS.

Kritiek op George W. Bush

Het is niet de eerste keer dat The Chicks een politieke stelling innemen. In 2003 zei zangeres Nathalie Maines tijdens een concert in Londen dat ze zich schaamde dat George W. Bush, de toenmalige president van de VS, net als zij uit Texas kwam. 

Een uitspraak die niet in goede aarde viel, op het moment dat de VS op het punt stond Irak binnen te vallen. De groep kreeg heel wat kritiek van Amerikaanse conservatieve fans en in sommige delen van de VS werden ze geboycot, hun muziek werd niet meer gespeeld. Later herstelde hun populariteit zich weer.

Het is niet de eerste band die zijn naam aanpast sinds de demonstraties in de VS. Eerder besloot Lady Antebellum, een andere Amerikaanse pop- en countrygroep, zijn naam om te vormen naar Lady A. "Antebellum" verwijst naar de periode voor de Amerikaanse Burgeroorlog en heeft voor sommigen ook een gelijkaardige negatieve bijklank.

Meest gelezen