Videospeler inladen...

Spanningen lopen hoog op bij verplichte quarantaine van appartementsblokken in Zuid-Italië

In de Zuid-Italiaanse gemeente Mondragone, zo'n 50 kilometer ten noorden van Napels, is het leger ingezet om de wacht te houden bij een aantal appartementsgebouwen waar tientallen besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. De gebouwen zijn in quarantaine gezet, maar de verplichte opsluiting leidt tot protest bij de bewoners, voor het merendeel Bulgaarse seizoensarbeiders. 

Begin deze week werd een wijk met vijf appartementsgebouwen in Mondragone uitgeroepen tot "rode zone" nadat er besmettingen met het coronavirus waren vastgesteld. Intussen is sprake van ongeveer 50 besmettingen. 

Alle 700 bewoners, bijna allen Bulgaarse seizoensarbeiders die in schimmige omstandigheden werken in de groenten- en fruitpluk, kregen het strikte verbod om hun woning te verlaten. Velen reageerden boos en wilden toch werken en het huis verlaten.

Gisteren negeerden tientallen bewoners de rode linten waarmee hun wijk is afgespannen en hielden in de gemeente een protestmars om hun ongenoegen te uiten. Dat viel dan weer in slechte aarde bij de bevolking van Mondragone, met uiteindelijk onlusten tussen de Bulgaarse gemeenschap en de lokale inwoners tot gevolg. 

Van beide kanten werd geroepen, en iemand slingerde zelfs een stoel naar beneden door het raam van een van de appartementsblokken. Als reactie werden er stenen gegooid naar de ramen, en naar auto's met een Bulgaarse nummerplaat.  

Niet alleen de politiediensten, maar ook militairen werden ingezet om de onlusten te beteugelen en erop toe te zien dat de quarantaine strikt wordt nageleefd. Gouverneur Vincenzo De Luca van Campanië, waar Mondragone deel van uitmaakt, heeft zich altijd een voorstander getoond van een strenge aanpak om het coronavirus in te dammen. 

Ook besmettingshaard in Bologna

Hij dreigt nu met een volledige lockdown van Mondragone -zo'n 30.000 inwoners- als daar in totaal 100 coronabesmettingen worden geregistreerd.  

Zuid-Italië is tot dusver redelijk gespaard gebleven in de coronacrisis. De regio Campanië, waar Mondragone deel van uitmaakt, telt zo'n 4.660 besmettingen en 431 doden, een fractie van de zware cijfers voor heel Italië.

Ook in Noord-Italië, in Bologna, is overigens een nieuwe besmettingshaard vastgesteld. In het magazijn van een koerierbedrijf hebben 64 medewerkers positief getest. Opvallend was dat de meeste van hen geen symptomen vertoonden. Slechts twee medewerkers moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen