cdH-politicus en burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany.
AFP or licensors

Belgen opgepakt in Congo na racistische uitlatingen tegen Pierre Kompany

Zeker drie Belgen die in Congo wonen, zijn door de lokale autoriteiten opgepakt en ondervraagd. Ze worden verdacht van racistische uitlatingen ten aanzien van Pierre Kompany, burgemeester van Ganshoren en vader van voetballer Vincent Kompany. De cdH-politicus van Congolese origine zei onlangs dat België zich moet excuseren voor zijn koloniale verleden in Congo en kreeg sindsdien heel wat racistische berichten over zich heen op sociale media. Congo zou de Belgen het land willen uitzetten.

Buitenlandse Zaken bevestigt dat het ministerie in contact staat met de Belgen in Congo: "Via onze ambassade in Kinshasa en het consulaat-generaal in Lubumbashi, zijn we in contact met drie Belgen die momenteel problemen hebben en zich moeten verantwoorden tegenover de bevoegde autoriteiten ter plaatse", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Over de grond van de zaak laat hij zich niet uit. "Op dit moment hebben we geen informatie over een eventuele sanctie".

Verschillende media schrijven dat Congo de Belgen het land wil uitzetten. Pierre Kompany bevestigt, noch ontkent dat bericht. Hij benadrukt dat hij als Belgisch politicus niet de opdracht kan geven om de mannen aan te houden in Congo, maar zegt op RTBF wel dat "als ze hen naar hier zouden sturen, ze de tijd zouden hebben om goed na te denken. Maar de Congolees is niet haatdragend. (...) Op een dag zullen ze terugkeren naar Congo, maar ze zullen nooit meer over rassen spreken."

Netwerk met haatboodschappen

 Volgens Congolese media zouden de Belgen de voorbije dagen zijn ondervraagd na denigrerende uitlatingen aan het adres van Pierre Kompany, die van Congolese origine is. Kompany verklaarde onlangs dat België zich moet excuseren voor zijn koloniaal verleden, maar dat kwam slecht aan bij de Belgen ter plaatse, die dat ook lieten blijken op sociale media.

Een Congolese burgerbeweging merkte de reacties op en uitte kritiek. In een persbericht had de beweging het over "racistische, denigrerende en neo-koloniale uitlatingen". cdH-partijgenoten van Kompany dienden dan weer klacht in tegen onbekenden wegens berichten die aanzetten tot haat.

Op RTBF zegt Pierre Kompany nog dat de mannen "een gelukkig leven leiden in Congo en zich amuseerden met het creëren van enorme (sociale) netwerken waarop ze haat verspreiden." Hij voegt eraan toe: "Ik zou niet in hun plaats willen zijn, maar zij beleven niet wat ik beleef."

Meest gelezen