Videospeler inladen...

Rutten (Open VLD): "'Stap mee in Vlaamse regering met Vlaams Belang', zei N-VA ons, 'we gaan jullie rijkelijk belonen'"

Bij de vorming van de Vlaamse regering vorig jaar heeft de N-VA expliciet aan Open VLD en CD&V gevraagd om mee in een regering met Vlaams Belang te stappen. Dat zegt voormalig Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in "De afspraak op vrijdag". 

N-VA-voorzitter Bart De Wever nam vorig jaar de leiding in handen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering, na de verkiezingen van 26 mei. Hij voerde ook gesprekken met de uiterst rechtse partij Vlaams Belang. Zijn partijgenoot en huidig Vlaams minister-president Jan Jambon gaf eerder al aan dat er inderdaad formules met Vlaams Belang zijn onderzocht.

Op het moment van de Vlaamse formatie was Gwendolyn Rutten nog voorzitter van de Vlaamse liberalen. Zij bevestigt nu dat de N-VA haar partij Open VLD en ook CD&V heeft aangeboden om samen met Vlaams Belang te besturen.

"Bij de vorming van de Vlaamse regering een jaar geleden zaten we op dit moment volop in de discussies waarin de N-VA exact aan ons en aan CD&V het verhaaltje voorhield en zei “Stap alsjeblieft mee in een regering N-VA-Vlaams Belang. We gaan jullie rijkelijk belonen, maar we willen Vlaams Belang mee aan boord". Dat voorstel heeft echt op tafel gelegen en is echt ernstig politiek afgetoetst", zegt ze in "De afspraak op vrijdag".

Open VLD en CD&V zijn niet op die vraag ingegaan. Rutten begrijpt naar eigen zeggen niet waarom de N-VA zo ver is gegaan. "Daarmee legitimeer je Vlaams Belang en geef je aan de achterban die ze delen het signaal dat dat allemaal kan." Ze ziet er ook een verklaring in waarom het zo moeilijk is om op federaal vlak een regering met de N-VA én de Franstalige socialisten van de PS te vormen.

"Als men het in Franstalig België al moeilijk heeft met de N-VA, dan is het helemaal onmogelijk om met Vlaams Belang te praten. Als je dan als grote partij zegt dat je er samen mee kan besturen, dan voedt dat het wantrouwen. Dat mag je niet onderschatten", aldus Rutten.

(Lees verder onder video)

Videospeler inladen...

N-VA: "Mevrouw Rutten lijkt politieke jaar slecht verteerd te hebben"

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys reageert met een korte mededeling op de uitspraken. “We hebben vorige zomer alle mogelijkheden verkend om een Vlaamse regering te vormen, rekening houdend met het signaal van de kiezer. Zoals toen al medegedeeld, was er geen enkele partij bereid een spoor met het Vlaams Belang te onderzoeken", zegt hij. "Voor het overige lijkt mevrouw Rutten het voorbije politieke jaar slecht te hebben verteerd, we wensen haar een rustgevende zomer toe.”

Federale formatie

En dan zijn we aanbeland bij de vorming van een nieuwe federale regering. Een zeer moeizame formatie die 13 maanden na de verkiezingen nog altijd niet heeft geleid tot een nieuwe regering. Rutten kijkt met een kritisch oog naar de houding van de N-VA. "Zowel het vormen van een regering, maar zeker ook een staatshervorming vergt voorbereiding en investeren in relaties aan de andere kant van de taalgrens."

"Wat je niet kan doen, is elkaar mijden, demoniseren, geen gesprek aangaan tot de dag van de verkiezingen en na de verkiezingen plots zeggen “Ik ga nu met de duivel aan tafel en ik verwacht dat die water bij de wijn doet”. Op de duur ga je denken dat het misschien wel de bedoeling is dat het alleen maar moeilijker wordt. Want als je écht wil dat er een regering gevormd wordt, dan investeer je achter de schermen in die relaties en dat is niet gebeurd."

"De N-VA is een partij die snel is gegroeid. Ik kan me inbeelden dat dat fouten zijn die je een eerste keer maakt. Maar deze keer kwamen we uit een Zweedse regering, waar zij bovendien de stekker uit hebben getrokken."

Zinzen & Van Cauwelaert

Dat de N-VA te weinig zou investeren in contacten met partijen over de taalgrens, zoals Rutten stelt, is ook iets wat politiek analist Rik Van Cauwelaert vaststelt. "Er bestaan nochtans echte regionalisten in Wallonië en die zitten vooral bij de PS, maar ook bij de MR. Ik ken die wereld nogal goed in Wallonië en niemand heeft mij ooit gezegd "Wij hebben een gesprek gehad met Bart De Wever". Dat blijft voor mij een raadsel".

Oud-journalist Walter Zinzen treedt hem bij. "De Volksunie deed dat indertijd wél. Herinner u de legendarische relatie tussen Hugo Schiltz en Antoinette Spaak, de meest Fransdolle politica die er toen was. En dat werkte, Schiltz heeft akkoorden bereikt. Maar De Wever... hopeloos."

Van Cauwelaert denkt echter niet dat het een moedwillige houding is van Bart De Wever. "Ik denk dat het een soort aarzeling is, het niet goed weten hoe aan te pakken. Men is ook het slachtoffer van de beelden die men van de overkant heeft gecreëerd. Men heeft van de PS de baarlijke duivel gemaakt en nu wordt het heel moeilijk om daar een gesprek mee aan te gaan."

Bekijk "De afspraak op vrijdag" met Gwendolyn Rutten, Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen