De Brug in Aarschot houdt proclamatie aan huis

De leerkrachten van de Buso-school De Brug in Aarschot hebben een originele formule bedacht voor de proclamatie van de zesdejaars. De traditionele samenkomst met leerlingen en ouders op school wordt vervangen door een partybusje, waarmee het diploma thuis wordt bezorgd. 

In een normaal schooljaar wordt het laatste jaar van het secundaire onderwijs afgesloten met een plechtige zitting op school (de foto boven dit artikel dateert van het vorige schooljaar). Maar door de coronacrisis is het moeilijk om zo een bijeenkomst volgens de regels te organiseren. "Dan bezorgen we dat diploma gewoon thuis op een originele manier", dachten ze bij De Brug in Aarschot. 

Geen uitstel

Leerkracht Julie Kortleven licht de formule toe: "Voor ons was uitstel geen optie. We mogen zo een mooi moment voor de leerlingen niet laten voorbijgaan. Daarom hielden we een brainstorm en daar kwam ik met het idee om het diploma thuis te bezorgen. Die formule hebben we dan verder uitgewerkt."

Partybusje

"We gaan vanavond met zes teams op pad met een soort van partybusje. We bezoeken op die manier ongeveer 30 leerlingen. We hebben een afstudeerhoed mee, een vertelboek en een cadeautje. En ook het diploma natuurlijk. We drinken een glaasje en maken een corona-selfie. En de leerlingen krijgen ook een USB-stick met de film die normaal op de plechtige zitting wordt vertoond. We respecteren tijdens het bezoek uiteraard alle corona-voorschriften." 

Minder streng?

Eerst moeten de leerkrachten nog een dagje deliberatie houden. "We zijn niet minder streng, maar we moeten bij de deliberatie natuurlijk wel rekening houden met de omstandigheden waarin wij én de leerlingen de jongste maanden hebben moeten werken. Maar ze hebben het over het algemeen goed gedaan", kan Julie Kortleven al verklappen.  

Meest gelezen