Een man met een mondmasker wacht om de straat over te steken in de Portugese hoofdstad Lissabon.
AFP or licensors

Delen Portugese hoofdstad Lissabon opnieuw in lockdown na illegale feestjes van jongeren

Delen van de Portugese hoofdstad Lissabon en omliggende gemeenten gaan vanaf vandaag opnieuw in lockdown. Het aantal besmettingen met het coronavirus is er in de afgelopen weken opnieuw erg gestegen tot een paar honderd per dag. Ruim 2 miljoen inwoners mogen vanaf nu alleen nog het huis uit voor boodschappen of om naar het werk te gaan. Oorzaak van de heropflakkering van het virus zouden vooral jongeren zijn, die zich niet goed aan de regels houden. Reisorganisatie TUI annuleert alle reizen naar Lissabon in Portugal tot 14 juli. 

Meer dan twee miljoen inwoners van 19 districten van Lissabon zullen de komende twee weken zoveel mogelijk thuis moeten blijven. "De enige effectieve manier om de pandemie onder controle te krijgen, is zoveel mogelijk thuisblijven, altijd fysieke afstand houden en beschermings- en hygiënestandaarden respecteren," zegt de Portugese premier Antonio Costa.

Door de lockdown mogen de inwoners alleen hun huis verlaten voor noodzakelijke activiteiten, zoals boodschappen en naar het werk. Het dragen van een mondmasker is verplicht in winkels, winkelcentra, overheidsinstellingen en het openbaar vervoer. Er mogen niet meer dan vijf personen bij elkaar komen. Wie de regels niet respecteert, zal zwaar beboet worden, zegt de premier.

Illegale feestjes

"Het aantal besmettingen in de Portugese hoofdstad is de afgelopen weken explosief toegenomen, zo'n 85 procent vergeleken met de rest van Portugal," zegt correspondent José da Silva. "Met name jongeren hebben moeite om zich aan de coronamaatregelen te houden."

"Ze organiseren op pleinen, geheime locaties en stranden in Lissabon en omgeving illegale feesten waar flink wordt gedronken tot in de late uurtjes. De politie moest een paar keer ingrijpen maar kan uiteraard niet overal zijn," zegt da Silva. "Ook elders in Portugal hebben groepen jongeren moeite om zich te houden aan de coronamaatregelen. Op een illegaal feest in de stad Lagos, in de Algarve, raakten 16 jongeren besmet. Op een camping in het plaatsje Melides raakten 20 jongeren besmet, eveneens op een illegaal feest. Niemand mag van de politie de camping in of uitgaan."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Tweede verstrenging

Afgelopen maandag werden de regels in Lissabon en omgeving al aangescherpt. Winkels, winkelcentra en cafés kregen te horen dat ze al om 20u de deuren moesten sluiten. Ook mogen er niet meer dan 10 personen bij elkaar komen (voorheen was dat 20).

De Portugese regering had gehoopt dat binnen een paar dagen het aantal besmettingen flink zou afnemen. Maar de laatste cijfers vertelden een ander verhaal. Het aantal besmettingen bleef er hoog. Corona-experten hebben gisteren bij de regering aangedrongen op “een lokale lockdown”. Daar is dus nu gehoor aan gegeven.

In Portugal zijn er meer dan 1.500 mensen gestorven aan het coronavirus. Er zijn meer dan 40.000 besmettingen geregistreerd, waarvan 18.000 in en rond Lissabon.

Midden augustus worden in Lissabon de kwartfinales, halve finales en finale gespeeld van de Champions League voetbal. De finale werd normaal gezien in Istanbul gespeeld, maar door de reisbeperkingen omwille van het coronavirus werd ze verplaatst. Of de opflakkering van het virus in Lissabon gevolgen zal hebben voor die wedstrijden, is afwachten.

Reisorganisatie TUI annuleert alle reizen naar Lissabon in Portugal tot 14 juli. 

Meest gelezen