Videospeler inladen...

Directeur UZ Brussel pleit voor hervorming van de zorg: "Experten en belanghebbenden moeten het simpel houden"

De hervorming van de gezondheidszorg moet in het regeerakkoord staan van een nieuwe federale regering. Dat zegt Marc Noppen, topman van het Universitair Ziekenhuis Brussel in ons programma “De markt”. Volgens Noppen is het aan experten en niet aan politici om die hervorming uit te tekenen. De coronacrisis heeft volgens Noppen aangetoond dat er nood is aan eenheid van commando.

De coronacrisis heeft de afgelopen maanden pijnlijk duidelijk gemaakt dat de bevoegheden voor de zorg in ons land nodeloos versnipperd zijn. Met 9 bevoegde ministers ging het beleid alle kanten op. En dat moeten we tijdens toekomstige crisismomenten zien te vermijden, zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel. 

Voor crisismomenten, zoals nu, moet het Belgische zorgsysteem “absoluut” hervormd worden, vindt Noppen. “Iedereen die ik ken, is het erover eens dat je op dergelijke crisismomenten moet overschakelen op een ander soort beleid. Wat mij betreft moet dat in dit geval zelfs Europees zijn.” Noppen stelt samen met ons vast dat het Europese beleidsniveau totaal afwezig is geweest bij de aanpak van de coronacrisis. “Dat is verbijsterend en een gemiste kans.” 

Kijken we naar ons kleine België, dan vindt Noppen dat we voor toekomstige crisissen nood hebben aan “eenheid van aansturing, beslissing, communicatie en uitvoering”. Nu is die eenheid ver zoek.

Geen politiek

Onder het motto “never waste a good crisis”, hoopt de CEO van UZ Brussel dat dit een kantelmoment is om de structuren in de zorg aan te pakken. Noppen vindt dat de hervorming van de gezondheidszorg in het regeerakkoord van een nieuwe federale regering moet staan. “Daarin moet een zinnetje staan dat zegt dat we 4 of 5 jaar moeten uittrekken om een nieuw zorgsysteem uit te werken.” 

Noppen wil die hervorming weghouden bij de politiek en aan een groep van experten en belanghebbenden toevertrouwen. “We moeten beginnen met het simpel te houden en moeten ons afvragen wat we willen bereiken, en dan hoe gaan we daar geraken.” Het einddoel van die hervorming moet volgens Noppen een zorgsysteem zijn dat in crisissituaties federaal gestuurd wordt, maar tegelijk zo dicht mogelijk bij de burger staat.

Bekijk hier het volledige interview uit "De markt":

Videospeler inladen...

Meest gelezen