Directie 10 Antwerpse woonzorgcentra: "Geen premie voor ons personeel? Heel pijnlijk en demotiverend"

GZA Zorg en Wonen, met 10 woonzorgcentra in de provincie Antwerpen, is teleurgesteld omdat hun personeel geen coronapremie krijgt.  Zorg- en verpleegkundigen in de ziekenhuizen worden wel beloond met 300 euro. "Een heel harde en pijnlijke boodschap op het moment dat iedereen in de zorg moegewerkt is", zegt Ida Verleyen van GZA Zorg en Wonen op Radio 2 Antwerpen. 

"Dit is enorm pijnlijk voor al onze medewerkers die overuren klopten tijdens de coronacrisis", zegt Ida Verleyen, directeur van GZA Zorg en Wonen met 10 woonzorgcentra in de provincie Antwerpen. GZA reageert daarmee op de premie van 300 euro voor de zorg- en verpleegkundigen in de ziekenhuizen. Dat geld komt van de federale overheid terwijl woonzorgcentra een Vlaamse bevoegdheid zijn.

"Wij hebben het verschil tussen Vlaanderen en de federale overheid duidelijk mogen ondervinden tijdens deze coronacrisis. Men dacht altijd pas heel laat aan ons en nu is er opnieuw een verschil in waardering. Dat is enorm hard en demotiverend op een moment waarop iedereen in de zorg moegewerkt is. Ik maak me bovendien zorgen om nog toekomstig personeel te vinden. Verpleegkundigen kiezen nu al vaker voor een job in een ziekenhuis en niet in een woonzorgcentrum of in de geestelijke gezondheidszorg. Deze premie toont nogmaals aan dat de maatschappelijke waardering voor ziekenhuispersoneel blijkbaar groter is."

200 euro ecocheques

Toch wil de directie van GZA niet dat ook Vlaanderen plots een premie in het leven roept. "Dat klinkt op het eerste zicht vreemd, maar ik hoop vooral dat er structureel iets verandert", zegt Verleyen. "Vlaanderen zegt bezig te zijn met betere lonen voor onze mensen. We wachten dus op dat heuglijke nieuws. Daar zullen we langer plezier aan beleven dan aan een eenmalige premie."

Geen premie maar beter loon

Ondanks de teleurstelling over de premie blijft GZA niet bij de pakken zitten. "We geven al onze personeelsleden 200 euro aan ecocheques als beloning voor hun inzet tijdens de coronacrisis. Maar ik besef goed dat niet elk woonzorgcentrum in Vlaanderen die geste kan doen. We zetten deze zomer ook jobstudenten in om ons vermoeide korps wat meer rust te gunnen. In een grote voorziening van 100 bewoners komen er bijvoorbeeld vier extra tijdelijke werkkrachten", zegt Verleyen in "Start Je Dag".

Meest gelezen