Gratis zonnepanelen op je dak én een goedkopere energiefactuur? Het kan in Eeklo 

In Eeklo kan je zonnepanelen op je dak laten plaatsen zonder zelf geld op tafel te leggen. De zonnepanelen worden betaald door een andere burger die geen geschikt dak heeft, maar wel in groene energie wil investeren. "Zonnepanelen zijn enorm winstgevend. Zowel de persoon die zijn dak aanbiedt als de investeerder krijgen per direct een goedkopere energiefactuur."

De stad Eeklo zet sterk in op groene energie. "Maar er is een groot probleem bij zonnepanelen: je kan ze eigenlijk alleen plaatsen als je een geschikt dak hebt én over genoeg budget beschikt", vertelt schepen van milieu Bob D'Haeseleer (Groen). "Wij zorgen er nu voor dat zonnepanelen ook toegankelijk worden voor mensen die maar aan één van die twee voorwaarden voldoen, door die twee groepen mensen samen te brengen. De ene betaalt, de andere biedt zijn dak aan."

Goedkopere energiefactuur

Het systeem is gebaseerd op een formule die ook andere gemeenten gebruiken, waaronder Gent, Leuven en Mechelen. D'Haeseleer: "Die gemeenten stellen bijvoorbeeld het dak van het gemeentehuis ter beschikking. Investeerders betalen via een burgercoöperatie om zonnepanelen te plaatsen op dat dak, en krijgen vervolgens korting op hun energiefactuur. Dat doen wij ook, maar wij trekken dat nog verder. Wij gebruiken niet alleen onze eigen dakoppervlaktes, maar ook die van andere burgers."

Het klinkt een beetje als Sinterklaas, ik weet het. Maar het kan echt!

Bob D'Haeseleer, schepen van milieu in Eeklo

"Woon je in Eeklo en heb je een geschikt dak voor zonnepanelen? Dan hoef je enkel een mail te sturen naar zon@eeklo.be en wij brengen alles in orde voor jou. Je dak komt als het ware op de markt en de zonnepanelen worden betaald door derdepartijfinanciering. Het kost jou dus niks én je energiefactuur wordt per direct goedkoper. Het klinkt een beetje als Sinterklaas, ik weet het. Maar het kan echt!" lacht de schepen. 

Voorbeeld voor de rest van Vlaanderen

"Zonnepanelen op je dak laten plaatsen is enorm winstgevend", gaat D'Haeseleer verder. "Want niet alleen je energiefactuur wordt goedkoper door de energie die ze opwekken. Een deel van de winst betaalt ook de zonnepanelen af. Op die manier zijn ze na 20 jaar van jou. Én ook de investeerder wint geld. Overschakelen op groene energie heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ik vind het raar dat de rest van Vlaanderen nog niet hetzelfde doet!" 

Meest gelezen